Çin’in tüketici fiyatları, hükümetin sıfır covid stratejisindeki talep düşüşüne rağmen, Haziran ayında beklenenden fazla arttı.
Ulusal İstatistik Bürosu’nun açıkladığı verilere göre, tüketici fiyatları geçen ay bir önceki yıla göre yüzde 2,5 arttı ve ekonomistlerin yüzde 2,4’lük artış beklentilerini aştı. Bu son iki yıldaki en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.
Üretici fiyat endeksi ise Bloomberg anketindeki yüzde 6’lık tahminleri aşarak yüzde 6,1 olarak gerçekleşti. ÜFE, Mayıs ayında yüzde 6,4 olarak açıklanmıştı.
Bloomberg Economics’ten Eric Zhu, “Çin’in Haziran ayı enflasyon verileri talebin durgun olduğuna işaret ediyor. Gıda ve enerji dışındaki temel fiyatlar çok değişmedi. Sıfır covid kısıtlamalarının hizmet harcamalarını baskıladığına devam ettiğinin bir işareti.” değerlendirmesinde bulundu.
Domuz eti ve enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle tüketici fiyatlarındaki büyüme hızlanırken, enflasyonun Çin merkez bankası için batılı emsallerinin karşılaştığı krize benzer bir krize dönüşmesi pek olası görünmüyor. Tüketici talebi, ülkenin katı covid kontrol politikaları ve ara sıra ortaya çıkan salgınlar nedeniyle baskı altında kalmaya devam ediyor.
Bazı ekonomistler yılın ikinci yarısında enflasyonun artmaya devam etmesini beklese de, genel kanı TÜFE’nin tüm yıl için yüzde 2,2 artması yönünde. Ekonomisi Haziran ayında virüse dair bazı kısıtlamaların gevşetilmesiyle toparlanma işaretleri gösteriyor. Buna rağmen yılın ikinci çeyreğinde daralma olduğu görülüyor.
Çin Halk Bankası’nın Cuma günü bir yıllık borç verme faiz oranını gözden geçirmesi planlanıyor. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistler, faizin bu ay değişmeyeceğini bekliyor.