Çin’de National Bureau of Statistics (NBS) verilerine göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Aralık ayında yıllık yüzde 0,8 artarak Kasım’daki yüzde 0,7 seviyesinin üzerine çıktı. Böylece enflasyon son 34 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Artışta özellikle sebze (yüzde 18,2) ve kırmızı et (yüzde 6,9) fiyatlarındaki yükseliş ile yılbaşı öncesi talep etkili oldu. Ancak bu ivmeye rağmen 2025 yılının tamamında tüketici enflasyonu sıfıra yakın gerçekleşerek politika yapıcıların hedeflediği yüzde 2 civarı seviyenin oldukça altında kaldı.
Bu tablo, Çin ekonomisinde zayıf iç talep ve deflasyon baskısının hâlâ güçlü olduğunu gösteriyor.
Üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise Aralık ayında yıllık bazda yüzde 1,9 gerileyerek üç yılı aşkın süredir devam eden deflasyon sürecini sürdürdü. Yıllık bazda ÜFE düşüşü yüzde 2,6 olarak kayda geçti.
Fabrika çıkış fiyatlarındaki baskı, aşırı kapasite, zayıf talep ve yoğun fiyat rekabetinin sürdüğüne işaret ediyor.
Çekirdek enflasyon yüzde 1,2 seviyesinde sabit kalırken, altın fiyatlarındaki sert artış (yüzde 68,5) manşet enflasyonu yukarı çeken sınırlı kalemlerden biri oldu.
ING ve Capital Economics gibi kurumlar, enflasyondaki yükselişe rağmen talep kaynaklı kalıcı bir toparlanma olmadığını vurgularken, Goldman Sachs ekonomistleri altın hariç çekirdek fiyat baskılarının zayıflamaya devam ettiğini belirtiyor.
Piyasalardaki genel beklenti, Çin yönetiminin 2026’da daha güçlü mali ve parasal teşvik adımları atacağı yönünde. Bu kapsamda hükümet, tüketimi desteklemek için 62,5 milyar yuanlık ek kaynağı yerel yönetimlere aktarırken, faiz indirimi ve zorunlu karşılık oranı kesintileri gibi araçların da masada olduğu ifade ediliyor.