Pek çok uzman ticaret savaşı olsun ya da olmasın, Çin yuanının küresel öneminin artacak gibi göründüğünü kaydetti. Yaygın görüşe göre stratejistler ve ekonomistler, Çin’in mali sistemini kademeli olarak açmaya devam etmesi ve uluslararası yuan kullanımını daha da zorlaması durumunda para birimindeki akışların uzu vadede artacağını belirtti.
kolayca yatırım yapın
Fakat bunun sorunsuz bir yolculuk olmayacağı ve Çin otoritelerinin ülkeye daha fazla sermayeye istekliliği konusunda fikir ayrılığının devam edeceği de vurgulandı. BNP Paribas’ın Büyük Çin kıdemli ekonomisti Chi Lo da Çin yuanının küresel olarak daha önemli hale geleceğini söyledi ve buna gerekçe olarak da Pekin’in ülkeye daha çok yabancı sermaye girmesine izin vermesini, ayrıca Bir Kuşak, Bir Yol girişimini gösterdi.
Ekonomist bugün verdiği bir demeçte, 20 ya da 30 yıllık bir zaman dilimi için yaptığı öngörüde bulunarak yuanın zayıf bir para birimi olmayacağını dile getirdi.HSBC de bu arada Perşembe günü yayınlanan bir raporda, piyasaların ABD ile Çin ticaret savaşına odaklanmasının Çin yuanını etkileyen ana faktör olarak değerlendirdi. Ancak Çin’in finansal piyasalarını açmasının para birimi üzerinde muhtemelen daha önemli ve kalıcı bir etki yaratacağını da bildirdi. Burada görüşünü; “Çin yuanı yalnızca ticaretle alakalı akışlarla değil, daha çok sermaye hesabı akışlarıyla yönlendirilecek” diyerek açıkladı.
BNP Paribas ekonomisti Lo da Çin’in ekonomik dönüşümünün 40 yıl önce Komünist Parti’nin dış dünyaya açılma ve reform politikasıyla başladığını hatırlattı.Kaldı ki bu, Çin’in fakir ve tarımsal bir ülkeden bugünkü ABD ile rekabet eden süper güç konumuna dönüşmesindeki ilk adımdı. Ve bu süreç oldukça kademeli ve sıkı bir şekilde kontrol edilmişti. Ekonomist bu durumun devam edecek gibi göründüğünün üzerini çizerek Çin’in sermaye hesabını asimetrik olarak açtığını, bunun çıkıştan daha çok girişe izin verdiğini kaydetti.
Örnek olarak da otoritelerin yuanda hala sıkı bir duruş sergilemeleri ve hareketler yavaş yavaş genişlemiş olsa da yalnızca dar bir şekilde ticaret yapmasına izin verilmesi gösterildi.İlaveten, para birimi ne kadar kullanıldığı göz önüne alındığında büyük küresel rakiplerinin çok gerisinde yer alıyordu. Küresel para transfer sistemi SWIFT de Ekim ayını ifade eden en son raporunda yuanın Kanada dolarından sonra yurt içi ve uluslararası ödemeler değerinde en çok kullanılan altıncı para birimi olduğunu bildirmişti.
Bununla birlikte HSBC, Çin’in finansal açılışının bu yıl yabancıların portföy yatırımlarıyla hızlandığını belirterek en yüksek seviyeye ulaştığını aktardı. Banka mevcut durumu; “bu, global olarak portföy yatırımlarının yeniden dengelenmesi için çok yıllı bir eğilimin başlangıcı” sözleriyle anlatmıştı.