
ABD ve Çin arasındaki gerginliklerin bir nedeni, yuanın zayıf bir para olması ve bu şekilde dış ticarette rekabet gücünü artırmasıdır. Bu kapsamda, ABD Çin’i para manipülatörü olarak etiketlerken, şu anda imzalanması beklenen birinci aşama ticaret anlaşmasının da maddeleri arasında yer alıyor.
Credit Agricole’un bir ekonomistine göre; Çin ve ABD birinci aşama olarak adlandırılan ticaret anlaşmasını imzalarsa Çin yuanı dolar karşısında 6,90 seviyesine kadar güçlenebilir.
Fransız bankanın Çin ekonomisti başkanı Dariusz Kowalczyk, “Bu aşamada bir anlaşma yapılması gerektiğine inanıyoruz, başka bir tarife dahil olmadığında Renminbi’nin değer kazanacağı bir yer var,” ifadelerini kullandı.
Anlaşmaya dair bazı şüpheler olduğunu belirten Kowalczyk, yine de bu çeyrekte bir anlaşmanın imzalanma ihtimalinin yüzde 80 olduğunu söyledi. Bunun gerçekleşmesi durumunda da Renminbi’nin muhtemelen dolar karşısında 6,90 seviyesine yükseleceğini ifade etti.
Hem onshore hem de offshore Çin para birimi, geçen ay boyunca dolar başına 7 seviyesi civarında seyretti. Onshore ve offshore yuan, Ağustos ve Temmuz aylarında dolar karşısında değer kaybetti. Ayrıca en son o sırada 6,90 seviyesine dokundu.
Yuandaki hareketler büyük ölçüde şu anda ikinci yılda ABD-Çin ticaret savaşındaki gelişmelere bağlıydı. İki ülke, Çin ekonomini ve para birimini zayıflatan, finansal piyasalara zarar veren, tüketici ve ticari duyarlılığı artıran, milyarlarca dolarlık tarife uyguladı.
Ancak Kowalczyk, yuandaki zayıflığın tarifelerin ekonomik etkisi için fazla miktarda olduğunu söyledi. Bu, para biriminin birinci aşama ticaret anlaşmasının imzalanması gibi gelişmelere değer vermesinin bir nedeni olduğunu açıkladı.
Kowalczyk, “Büyük resmi düşündüğünüzde, Nisan-Mayıs 2018’de ticaret savaşının başlamasından bu yana yaptıkları pratikte, Renminbi’nin ticaret ağırlıklı değeri yüzde 3,5 düştü. Ancak ABD’nin Çin’in ihracatına yaptığı tarifelerin bir sonucu olarak küresel Çin’in ihracatındaki ortalama tarife seviyesi sadece yüzde 2,6 arttı. Yani para birimi şu ana kadar fazla tazmin edildi,” ifadelerini kullandı.
Ticaret Görüşmeleri Anlaşmazlıklarla Devam Ediyor
ABD ve Çin arasındaki yüksek riskli ticaret müzakereleri, bir anlaşma imzalanmaya çalışılırken sorunlu bir şekilde devam ediyor. CNBC’den Kayla Tausche’nin konuya aşina olan kaynaklarla yaptığı görüşmelerde, fikri mülkiyet korumalarına dikkat çekildi.
Kaynaklar, “ABD, fikri mülkiyet korumalarını düzenlemek için Çin’den daha güçlü tavizler vermeye ve bazı tarifeleri geri alma karşılığında zorunlu teknoloji transferi uygulamasını durdurmaya çalışıyor,” ifadelerini kullandı.
ABD ve Çin prensipte bir aydan daha az süre önce anlaştıklarını söylemelerine rağmen hala çıkmazda bulunuyorlar. Wall Street Journal, ilk olarak ticaret müzakerelerinde engel olduğunu ve Çin’in potansiyel bir anlaşma metninde belirli miktarda tarım ürününü işlemek konusun tereddüt ettiğini belirtti.
Başkan Trump, geçen ay yaptığı açıklamada, Çin’in birinci aşama ticaret anlaşmasının bir parçası olarak ABD çiftlik ürünlerinde 50 milyar dolarlık alım yapmaya karar verdi.
İki ülke geçen ay ateşkes ilan etti ve yakın zamanda imzalanması beklenen sınırlı bir ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için çalışmaya başladı. Çin, bu anlaşmanın bir parçası olarak mevcut tarifelerin geri alınmasında ısrar ediyor. Ancak ABD böyle bir kaldırma işlemine karşı olduğunu söylüyor.
Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow, Çin ile bir ticaret anlaşması yapılıncaya kadar herhangi bir tarife değişikliği olmayacağını söyledi. İki tarafın IP hırsızlığı, finansal hizmetler, para istikrarı, emtialar ve tarım konularında ilerleme kaydettiğini ekledi.
Trump yönetimi, Çin mallarında 500 milyar dolardan fazla tarife uygularken, Pekin Amerikan ürünlerinde yaklaşık 110 milyar dolarlık tarife getirdi.