
Derecelendirme kurumları, Pekin’in ekonomisini canlandırmak için yeni önlemler alsa da yavaşlayan büyümenin Çinli şirketlerin borçlarını ödemelerini canlandıracağını belirtti. Çin hükümetinin Pazartesi günü 2018’de yüzde 6.6 büyüme oranıyla 28 yılın en düşük hızını kaydettiği açıklaması ile artan endişeler üzerine görüş bildiren derecelendirme kurumlarının yorumları dikkat çekti.
Sonuçta yüzde 6.6’lık büyüme oranı çoğu ülkenin yalnızca hayal edebileceği bir rakam olsa da Asya’nın en büyük ekonomisi için devam eden bir düşüştü. Daha yavaş büyüme, borçlu şirketler için daha zayıf karlılık ve tahvillerini elinde tutanlar için risk artışı anlamına geliyordu.
S&P Global Ratings de Pazartesi günkü raporunda; “Çin’deki ekonomik soğukluk yayılıyor, Çin’in neredeyse tüm sektörlerindeki karlılığı zayıflatmakla tehdit ediyor” dedi.S&P ayrıca talep zayıflarken ve kar marjları daralırken borç servisi kapasitesinin azalacağına inandığını söyledi ki bu sırada Pekin’in ülkedeki borç seviyelerini azaltma konusundaki çabalarını azaltabileceği hatta belki de tamamen durdurabileceğini belirtti. Raporda S&P’nin kurumsal geri ödememe oranlarının bu yıl mütevazı bir şekilde artmasının beklendiği vurgulanarak; “Politika yapıcılar ülkeyi kasıtlı olarak daha düşük ve daha sürdürülebilir bir büyüme yoluna yönlendirmiş olsalar da son aylardaki düşüşün genişliği endişeleri artırıyor” dendi.
ABD ile sürmekte olan ticaret savaşı nedeniyle daha da zayıflayan ekonomi, Çinli liderleri bankaları daha çok borç vermeye teşvik etmek ve vergi oranlarını azaltmak gibi teşvik tedbirlerine yönlendirmişti. Moody’s Investors Service de Perşembe günü yayınlanan bir raporda geçen hafta Çin Bankacılık ve Sigortacılık Düzenleme Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, kurumun temelde sağlam olan girişimler için kredi tedarikini artırarak özel şirketlere destek vermeye devam edeceğini bildirdiğini aktardı.
Moody’s ayrıca Çin’in yavaşlayan ekonomik büyümesinin ve ticaret savaşının şirketlerin borçlarını ödemelerini zorlaştıracağını öngördü. Huarong International Securities’ten Jackson Wong da konuya ilişkin firmasının ticaret savaşındaki ilerleme konusunda iyimser olduğunu ancak tarife savaşının Çinli şirketleri yoğun karlılık sorunlarına sokması durumunda sıkıntı yaşayabileceklerini dile getirdi. Wong görüşünü şöyle anlattı: “Ticaret görüşmeleri veya ticari çatışmalar daha da kötüleşirse, kurumsal borç sorununun daha da kötüleşeceğini kesinlikle göreceğimizi düşünüyorum.”