Donald Trump’ın geçen hafta en büyük tarımsal ticaret ortağıyla gerginlikleri artırmasının ardından Çin’in ABD tarım ithalatından uzaklaştığı söylendi. Konuya aşina kaynaklara göre Çin hükümeti, devlete ait işletmelerinden, ABD tarım ürünleri alımlarını askıya almalarını istedi.
Başka kaynaklar, Çin’in ayrıca Amerikan soya fasulyesine yönelik geçici tarife feragatnameleri alan özel Çin işletmelerinin de ticari ilişkiler konusundaki belirsizlikler nedeniyle emtia alımını durdurduğunu aktardı.
Trump, Perşembe günü 300 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 10 vergi getireceğini ve tarifelerin 1 Eylül’den itibaren geçerli olacağını duyurmuştu.Ticari görüşmelere katılan Çinli yetkililere göre, Pekin’deki bürokratlar Trump’ın duyurusu karşısında şaşkına dönmüştü ve ABD’nin ek tarifelerde ısrar etmesi durumunda Pekin’in buna karşılık vereceği dile getirilmişti. Çin’in yeni Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun da Çin ABD ile savaştan korkmuyor şeklindeki açıklamasıyla dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin çekincesi olmadığını gösetermişti.
Bu noktada adı açıklanmayan kaynaklar, Çin’in devlete ait tarım şirketlerinin Amerikan çiftlik ürünleri satın almayı durdurduğunu ve görüşmelerin nasıl ilerlediğini görmek için beklediklerini öne sürdü.INTL FCStone analisti Darin Friedrichs, konuyla ilgili verdiği bir demeçte; “Çin’in sahip olduğu kaldıraç, büyük tarımsal satın alımları. Bu, ABD çiftçilerini ve normalde Donald Trump’ı destekleyen kırsal ABD oy tabanını etkiler. Seçimden önce karşılık verirlerse, bu apaçık misilleme yapma yoludur. Şu anda ürün almaya çalışan bir Çinli şirket olsaydım çok gergin olurdum. ABD ürünlerinden uzak duran birçok özel ithalatçı göreceğiz.” dedi.
Çin Ticaret Bakanlığı, ABD tarım alımlarını durdurma hakkındaki sorulara yanıt vermedi. Tüm bunların yanında, Çin yuanının tarihi zayıflığı da tarife misillemesi olarak yorumlandı. Daha açık söylemek gerekirse dolar karşısında 7 kilit seviyesini geçen Çin yuanındaki düşüklük Çin’in yapmaktan kaçındığı bir misilleme olarak ifade edildi.