Rusya, geçtiğimiz günlerde Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı durdurduğunu açıkladı. Bu karar tüm dünyayı alarma geçirirken, tahıl fiyatlarının yükselmesine ve gıda krizinin yaşanmasına yol açacağı endişeleri çözüm arayışına itti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Ekonomik Danışmanı ve Araştırma Direktörü Pierre-Olivier Gourinchas, Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından tahıl fiyatlarının yüzde 15’e kadar artacağını söyledi.
Çin, Moskova’nın en stratejik müttefiklerinden biri konumunda. Daha öncesinde Ukrayna tarım ürünlerinin en büyük alıcısı olan Çin, Rusya’nın anlaşmanın yalnızca Ukrayna’ya fayda sağladığı yönündeki gerekçeyle anlaşmadan çekilmişti.
ABD ve Ukrayna’nın Batılı müttefikleri, tahıl anlaşmasının askıya alınmasıyla oluşacak sonuçların domino etkisi yaratmaması Çin’in çözüm olabileceğini düşünüyor.
Birleşmiş Milletler tarafından aktarılan verilere göre Çin, Temmuz 2022’den bu yana 8 milyon mt Ukrayna tarım ürünü aldı.
Riedel Research Group’un kurucusu David Riedel, ”Çin, Ukrayna tahılının en büyük alıcısı ve bu nedenle Karadeniz Tahıl Girişimi’nin çökmesiyle gıda fiyat enflasyonu açısından Pekin üzerindeki baskılar aşırı artacak” ifadesini kullandı.
Çin’in Birleşmiş Milletler nezdindeki daimi temsilcisi Zhang Jun, tahıl anlaşmasının küresel gıda güvenliğinin sürdürülmesinde olumlu bir etkisi olduğunu söyledi.
Zhang, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in başkanlık ettiği bir BM Güvenlik Konseyi toplantısında, ”Çin, ilgili tüm tarafların diyalog ve istişareyi yoğunlaştırmasını ve orta yolda buluşacağını umuyor” ifadesini kullandı.