Çin Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Hindistan, Belarus, Moğolistan, Tacikistan ve diğer ülkeler ile birlikte ortak askeri tatbikatlara katılmak için Rusya’ya gidileceği duyuruldu.
kolayca yatırım yapın
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çin’in ortak tatbikatlara katılımının mevcut uluslararası ve bölgesel durumla ilgisi olmadığının altı çizildi.
Hatırlanacağı üzere, Rusya Savunma Bakanlığı geçtiğimiz haftalarda Ukrayna’da yürütmekte olduğu işgal girişiminden binlerce mil uzakta, ülkenin doğusunda stratejik askeri tatbikatlar düzenlenmesinin planlandığını duyurmuştu.
“Vostok (Doğu)” ismi verilen tatbikatların 30 Ağustos ile 5 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirileceği belirtilmişti. Tatbikatların, Sibirya’nın bir bölümünü içeren ve merkezi Çin sınırına yakın Habarovsk’ta bulunan doğu askeri bölgesinde gerçekleştirileceği bilgisi de verilmişti.
Savunma Bakanlığı: Amaç Taraflar Arasında Stratejik İş Birliğini Artırmak
Çin Savunma Bakanlığı, tatbikatlara katılımın Rusya ile devam eden ikili yıllık iş birliği anlaşmasının bir parçası olduğunu söyledi.
Açıklamada, “Amaç, katılımcı ülkelerin orduları ile pratik ve dostane iş birliğini derinleştirmek, katılan taraflar arasındaki stratejik iş birliği seviyesini artırmak ve çeşitli güvenlik tehditlerine yanıt verme yeteneğini güçlendirmektir” ifadeleri kullanıldı.
Rusya – Çin Yakınlaşması
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin yönetiminde Pekin ve Moskova’nın giderek daha yakınlaştığı biliniyor.
Bir yıl önce bu ay, Rusya ve Çin, kuzey-orta Çin bölgesinde 10.000’den fazla askerin katıldığı ortak askeri tatbikatlar düzenlemişti. Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu, Çin’in Ningxia bölgesindeki Sibu/İşbirliği-2021 tatbikatlarına övgüde bulunmuş ve bu alandaki iş birliğinin daha da geliştirilebileceğini söylemişti.
Ayrıca Ekim ayı içinde Çin ve Rusya, Japonya Denizi’nde ortak deniz tatbikatı düzenlemişti. Günler sonra, Rus ve Çin savaş gemileri Batı Pasifik’te ilk ortak devriyelerini gerçekleştirmişti.
Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgalinden kısa bir süre önce, Pekin ve Moskova “sınırsız bir ortaklık” ilan etmişti.