Çin ve Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden Kuzey Kore üzerindeki bazı yaptırımların kaldırılmasını istedi. Reuters tarafından görülen karar taslağına göre iki ülke Kuzey Kore’nin heykel, deniz ürünleri ve tekstil ürünleri ihracatı yasağının kaldırılmasını önerdi.
Hareket Rusya’nın Washington ile Pyongyang arasındaki görüşmeleri teşvik etme çabaları arasında geldi. Taslak ayrıca yurt dışında çalışan Kuzey Korelilere yönelik yasağın kaldırılmasını ve bu işçilerin ülkeye geri gönderilmesi için 2017 şartının iptalini arz etti.
Tüm bunların yanında taslak, Kore içi demiryolu ve karayolu iş birliği projelerini Birleşmiş Milletler yaptırımlarından muaf tutmayı önerdi.Karar taslağının 15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde oylanıp oylanmayacağı ya da ne zaman oylanacağı hakkında ise bilgi verilmedi. Bir karar lehine dokuz oy gerekirken; aynı zamanda ABD, Fransa, İngiltere, Rusya veya Çin‘den hiçbir vetonun olmaması gerekiyordu. Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, acele etmediklerini belirterek konsey üyeleriyle görüşmelerin Salı günü başlayacağını söyledi.
Kaldırmayı önerdikleri yaptırımların Kuzey Kore nükleer programı ile doğrudan ilgili olmadığını, bunun insani bir konu olduğunu dile getirdi.ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’deki yaptırımları kaldırmayı düşünmesinin zamanı olmadığını savundu. Çünkü ülkenin artan bir provokasyon yapmakla tehdit ettiğini, nükleersizleştirmeyi tartışmak için görüşmeyi reddettiğini, yasaklanmış kitle imha silahlarını ve balistik füze programlarını sürdürmeye ve ilerletmeye devam ettiğini bildirdi.
Rusya ve Çin’in kaldırmayı önerdiği yaptırımlar, Kuzey Kore’ye yüz milyonlarca dolar kazandırıyordu ve Pyongyang’ın nükleer ve füze programlarını finanse etmesini kesmek için 2016-2017 yıllarında uygulamaya konmuştu. Birleşik Devletler, İngiltere ve Fransa, Kuzey Kore nükleer ve balistik füze programlarından vazgeçene kadar hiçbir ABD yaptırımının kaldırılmaması konusunda ısrar etti.
Pyongyang, 2006’dan beri bu programlar nedeniyle ABD yaptırımlarına maruz kaldı. Alman BM Büyükelçisi Christoph Heusgen Pazartesi günü; “Kuzey Kore konusunda, geçmişte olduğu gibi konseyin birliği sürdürmesi çok önemli” dedi. Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia ise taslağın, ABD ile Kuzey Kore arasındaki müzakereleri teşvik etmeyi hedeflediğini vurgulayarak, tüm fikrin bu olduğunu öne sürdü.