Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC), ülke borsalarını istikrara kavuşturmak amacıyla alınan tedbirler kapsamında Pazartesi gününden itibaren kısıtlı hisselerin borç verilmesini tamamen askıya alacağını duyurdu.
Bu adım, politika yapıcıların son dönemdeki sert düşüşlere karşı aldığı bir önlem olarak öne çıkıyor. Çin hisse senetleri, geçen hafta başında 5 yılın en düşük seviyelerinden yükseldi. Ancak Cuma günü tekrar gerileyerek yatırımcıların piyasa görünümüne yönelik derin endişelerini yansıttı.
Banka rezervlerinde kesinti gibi bir dizi destek politikası ile piyasayı desteklemeye çalışan Pekin’in önlemleri istikrarlı bir toparlanma sağlamada zorlanıyor.
Piyasanın Dengelenmesi için Daha Fazla Önleme İhtiyaç Var
Analistlere ve yatırımcılara göre Pekin’in tüketici ve iş dünyası güvenini canlandırmak, faaliyetleri güçlendirmek ve piyasayı dengelemek için daha fazla destek önlemi alması gerekiyor.
Londra merkezli haber ajansı Reuters bugünkü haberinde, kısıtlı hisselerin genellikle belirli sınırlamalara tabi olarak şirket çalışanlarına veya yatırımcılara sunulduğunu ancak ticari amaçlarla başkalarına ödünç verilebileceğini anımsattı. Bu durumunsa piyasalarda baskı oluşturabileceğine işaret etti.
Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC), aldığı kararın adilliği ve makullüğü öne çıkaracağını ileri sürdü. Menkul kıymet ödünç verme verimliliğini azaltacağını ve daha adil bir piyasa düzeni yaratacağını belirtti.
Ayrıca, menkul kıymet yeniden finansman piyasasındaki bazı borç verme işlemlerinin verimliliğini sınırlayacaklarını da duyurdu.
Yasa Dışı Faaliyetlerin Azaltılması Hedefleniyor
Kısıtlı hisseler genellikle şirket çalışanlarına veya yatırımcılara satışlarında belirli sınırlamalar getirilerek teklif edilir. Ancak açığa satış gibi ticari amaçlarla başkalarına ödünç verilebilir ve bu da uzun süreli bir çöküş sırasında piyasalar üzerinde baskı oluşturabilir.
CSRC, bu adımın aynı zamanda yasa dışı faaliyetleri ortadan kaldırmaya yönelik bir çaba olduğunu vurguladı. Ekim 2023’te alınan benzer önlemlerle birlikte düzenleyici kurum, menkul kıymet ödünç verme işlerini kısıtlamış ve daha sıkı marj gereklilikleri getirerek düzenleyici arbitrajları denetlemişti.
Çin borsası, 2023’te düşüş yaşamış ve yeni yılda da bu eğilimi sürdürmüştü. CSI300 Endeksi ise bir miktar toparlanma kaydetmiş olsa da yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 3’lük düştü.
Özellikle küçük Çinli yatırımcılar, çökmekte olan borsalardan çıkmak için çaba gösterirken küresel endeks fonlarının primleri ise hızla artıyor.