Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de toparlanma, kötüleşen emlak krizi, zayıf tüketici harcamaları ve düşen kredi büyümesi nedeniyle hız kaybetti. Bu da ekonomi yönetiminin daha ciddi adımlar atmasına yol açtı.
Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre Çin Merkez Bankası, bir yıl vadeli ana kredi faiz oranını (LPR) 10 baz puan indirerek yüzde 3,45’e düşürdü. 5 yıllık LPR faizini ise yüzde 4,2’de sabit tuttu.
Analistler, yuan üzerindeki aşağı yönlü baskının Çin’in diğer büyük ekonomilerle getiri farklarının daha da genişlemesinin yuan satışlarını ve sermaye kaçışını tetikleyebileceğine dikkat çekerken, Merkez Bankası’nın daha derin parasal gevşeme için sınırlı alana sahip olduğunu belirtiyor.
Reuters anketinde, tüm katılımcılar hem bir yıllık hem de beş yıllık LPR oranında indirim bekliyordu. Ancak banka, bir yıllıkları aşağı çekerken, beş yıllıkları sabit tuttu.
Sumitomo Mitsui DS Asset Management baş makro stratejisti Masayuki Kichikawa, Çinli yetkililerin muhtemelen yuan üzerindeki aşağı yönlü baskıdan endişe duyduğu için faiz indirimlerinin boyutunu ve kapsamını sınırladığını söyledi.
Mizuho Bank’ın Asya döviz baş stratejisti Ken Cheung ise “Beş yıllık LPR’nin statükosunu, Çin bankalarının oran farkı marjı pahasına faiz oranlarını düşürme konusunda isteksiz olduğunun bir işareti olarak yorumluyoruz” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
Merkez Bankası’nın politika rehberliğinin piyasaya yansımasının etkinliği konusunda bir sorunu olduğunu ve ekonomi yönetiminin parasal gevşeme yoluyla emlak sektörünü ve ekonomiyi canlandırmak için etkili araçlardan yoksun olabileceğin aktardı.
Cheung, alınan kararın Çin’in büyüme görünümü ve yuan döviz kuru için olumsuz olduğunu söylerken, Kichikawa yetkililerin döviz piyasasının istikrarını önemsediğini ifade etti.
Çin Merkez Bankası ayrıca 2009’dan bu yana en düşük aylık kredi miktarını veren bankalardan, kredileri artırmalarını istedi.