Çin Merkez Bankası (PBOC) para politikasına yönelik aldığı kararı duyurdu. Piyasanın beklediği gibi borç verme gösterge faiz oranlarını değiştirmedi. Bir yıllık ve beş yıllık kredi faiz oranlarını (LPR) yüzde 3,45 ve yüzde 4,2’de tuttu.
Geçen hafta 26 ekonomistle yapılan bir ankette, tüm katılımcılar ne bir yıllık ne de beş yıllık LPR’de herhangi bir değişiklik beklemiyordu.
Zayıf yuan’ın daha fazla parasal gevşemeyi sınırlamaya devam etmesi ve politika yapıcıların önceki teşvikin kredi talebi üzerindeki etkilerini görmeyi beklemesiyle beklentilere paralel adım attı.
Çin, ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olma özelliğine sahip. Pandemi sonrası ekonomideki toparlanma konusunda istenen performansı gösteremeyen Çin’de deflasyonun hız kazandığına dair veriler artıyor.
Ülke ekonomisinin temel taşlarından olan emlak piyasasının da yakın zamanda toparlanacağına dair beklentiler giderek zayıflıyor.
Capital Economics’in Çin ekonomisi başkanı Julian Evans-Pritchard, faiz kararından önce yayımlanan bir notta “Politika yapıcılar, gösterge faiz oranında daha fazla değişiklik yapmadan önce mevcut ipotek sözleşmelerinin yakın zamanda yeniden fiyatlandırılmasının etkisine erişmek için daha fazla zaman isteyebilir.” ifadesini kullandı.
Çin’in ilk yılın sonunda borç verme göstergesini 20 baz puan düşürmesini beklediğini, fakat büyük resimde ekonomik ivmenin zayıf olması nedeniyle faiz indirimlerinin çok geç kalmadan başlayacağını düşünüyor.
Çin, zayıflayan ekonomideki toparlanmayı desteklemek için para politikasını gevşeterek, küresel merkez bankalarından ayrışmaya devam ediyor.