
Kripto para madenciliğinin en yaygın yapıdığı ülkelerin başında Çin’in geldiği biliniyor. Hükümet son dönemde yüksek enerji tüketimi nedeniyle bazı eyaletlerde madencilik faaliyetlerini yasaklamıştı. Madenciler ise artan baskı karşısında ekipmanlarını başka ülkelere taşımaya başladı.
Bu durum Çin’in madencilik pazarındaki payının düşmesine neden oldu. Ancak yapılan bir araştırma, Çin’in bu pazardaki payının, hükümetin yaptırımlarından önce de azalmaya başladığını gösteriyor.
Madenciler Yaptırımlardan Önce Taşınmaya Başladı
Cambridge Alternatif Finans Merkezi’ne (CCAF) göre Çin, Eylül 2019’daki %75’lik payına kıyasla Nisan 2021’de endüstrinin %46’sını oluşturuyordu. Bu da yaptırımlardan önce madencilerin taşınmaya başladığını gösteriyor.
Metodoloji, Çin’in Bitcoin hash oranına bağlı bilgisayarların gücündeki payına dayanıyor. Nisan ayı sonrası veriler mevcut değil ve bu nedenle Çin’in madenciliğe yönelik baskısının rakamları nasıl etkilediği henüz bilinmiyor.
Hükümet, Mayıs ayı sonlarında madencilik endüstrisine karşı daha sert adımlar atmaya başladı. CCAF’a göre, düşüşün ana faydalanıcıları ABD ve Kazakistan gibi görünüyor. Araştırmaya göre ABD’nin payı Eylül 2019’dan bu yana dört katından fazla artarak Nisan itibarıyla %16.8’e ulaştı.
Kazakistan ise %8,2’lik payla üçüncü en büyük kripto para üreticisi haline geldi. Son haftalarda Orta Asya ülkesinin Çin’den göç eden madencilik firmaları için tercih edilen yer olduğuna dair söylemler sıklaştı.