Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Yakınlaşan Çin ile Japonya 30 Milyar Dolarlık Para Takası Anlaşması İmzaladı

Çin ile Japonya, her iki ülke için de tarihi dönüm noktasında yakın ilişkiler kurmaya başladı. Ortaklığa, 30 milyar dolarlık para birimi swapı anlaşması da dahildi.
Yakınlaşan Çin ile Japonya 30 Milyar Dolarlık Para Takası Anlaşması İmzaladı
Yorum

Çin ile Japonya, her iki ülke için de tarihi bir dönüm noktasını temsil edecek şekilde yakın ilişkiler kurmaya başladı. Washington’la artan ticaret gerginliklerine rağmen yapılan 30 milyar dolarlık para birimi swapı anlaşması, yakınlaşmanın en önemli haberi oldu.

Bugün Japonya Merkez Bankası yaptığı duyuruda, Japonya ve Çin’in iki ülkenin finansal istikrarını artırma amacıyla ikili para takası (swap) anlaşması imzaladığını açıkladı. Bank of Japan, Cuma günü yürürlüğe giren ve 25 Ekim 2021’e kadar sürecek olan düzenlemenin, iki merkez bankası arasında 200 milyar Çin yuanı ya da 3.4 trilyon Japon yeni değerinde yerel para biriminin değiş tokuşuna izin vereceğini kaydetti.

İlaveten; Çin ile Japonya’nın ikili ilişkileri güçlendirmek için finanstan ticarete inovasyondan menkul kıymetler listelemelerine varana kadar çeşitli alanlarda anlaşma imzaladıkları kaydedildi.

Yakınlaşan Çin ile Japonya 30 Milyar Dolarlık Para Birimi Swap Anlaşması İmzaladıAnlaşmaların Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin 7 yıldır ilk kez yapılan Çin-Japonya zirvesinde Pekin’e ziyareti sırasında imzalandığı bilgisi de verildi. Keza kaynaklarda Asya’nın iki büyük ekonomisinin, ABD ile ticaret sürtünmesinin ardından ilişki kurmaya ve güvene daha çok yoğunlaştığı yazıldı. Tabii, bu noktada Çin ile Japonya’nın her iki ülke için de tarihi bir dönüm noktası olacak şekilde taahhütlerde bulunmaları dikkat çekti.

Anlaşmaların Shinzo Abe’nin Pekin’e yaptığı 3 günlük ziyareti sırasında imzalandığı, 1972 yılından bu yana kırılgan olan güvenin yeniden kazanılmaya çalışıldığı vurgulandı.

Shinzo Abe 7 Yıldır İlk Kez Çin'i Ziyaret EttiToyota gibi büyük otomobil şirketleri de dahil olmak üzere Japon şirketlerin Çin ile normal bağlar kurmayı umut ettiği böylece iki ülkenin ABD ile Avrupalı rakiplerle rekabet edebilecekleri dile getirildi. Bu arada Pekin’in Japonya’nın diğer ülkelerle ticaret ve ulaşım bağlantılarını artırmayı amaçlayan Bir Kuşak Bir Yol projesini onaylamasını beklediğinin de üzeri çizildi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Cuma günkü açıklamasında Çin ile ilişkilerin tarihi bir dönüm noktasında olduğunu söyleyerek bunun altyapı, lojistik, sağlık ve finans gibi alanlarda yeni olasılıklar doğuracağını aktardı.

Abe’nin Perşembe günü Pekin’e varmasından bu yana Çin Başbakanı Li Keqiang ile samimi tartışmalar yaptığı, bugün de Jinping ile buluşmasının beklendiği belirtildi.

 Çin Başbakanı Li Keqiang Japonya ile İlişkileri Güçlendirmek İstiyor İlgili haberlerde, Çin Başbakanı Li Keqiang’ın Çin ile Japonya arasındaki bağların yeni ayrıntıların ortaya çıkmasına dayanacak şekilde olmasına dikkat çektiği bilgisi de paylaşıldı.

Ayriyeten Le görüşmelerle ilgili; “Çin tarafı, normal bir çizgiye geri dönmek, ikili ilişkilerin istikrarlı, sürdürülebilir ve sağlıklı gelişimini sürdürmek için Japon tarafıyla birlikte çalışmaya istekli” ifadelerini kullandı.

Li ayrıca uzlaşmaya vardıklarını, uzun vadeli sağlıklı ve istikrarlı Çin – Japonya ilişkilerinin korunmasının hem her iki ülkenin hem de dünyanın çıkarlarına uygun olduğunu söyledi. Abe de; “rekabetten bir arada yaşamaya Japonya ile Çin ikili ilişkilerde yeni bir aşamaya girdi, Başbakan Li ile birlikte el ele bağlarımızı ileriye taşımak isterim” sözleriyle görüş bildirdi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu