
Ekim ayında, Çin’in ihracatı dolar bazında yüzde 0,9 oranında geriledi. İthalatı ise geçen yıla göre yüzde 6,4 oranında düşerken, veriler analist beklentilerini yendi.
Ekim ayındaki ticaret dengesi analistlerin 40,83 milyar dolarlık analist beklentisine karşılık 42,81 milyar dolar olarak gerçekleşti.Reuters’in anket yaptığı ekonomistler, Ekim ayı ihracatının yüzde 3,9, ithalatının ise bir önceki yıla göre yüzde 8,9 oranında düşmesini bekliyorlardı. Eylül ayında Çin’in ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 3,2 oranında gerilerken, ithalatı aynı dönemde yüzde 8,5 düşmüştü.
Çin ekonomisi, Pekin ve Washington arasındaki uzun süreli ticaret savaşının ortasında yavaş büyürken, tahminler ticaret istatistiklerinin de olumsuz yönde bozulması yönündeydi. Capital Economics’teki Çin ekonomisti Martin Rasmussen, Ekim ayındaki beklenenden daha iyi ticaret verilerine rağmen önümüzdeki aylarda görünümün olumlu olmadığını dile getirdi.
Rasmussen, gelecekte baskılanan küresel ekonominin Çin’in ihracatını yavaşlatmasını beklediklerini de söyledi.
Ekonomist, “Bu durumun, özellikle Birinci Aşama ticaret anlaşması işleminin bir parçası olarak teklif edilen kısmi tarife düşüşleri ile tamamen dengelenmesi pek mümkün değil. Özellikle Renminbi’nin bir anlaşmaya varılması beklentisindeki son değeri, döviz kurunun giden gönderiler için daha düşük bir destek olacağı anlamına geliyor,” ifadelerini kullandı.
Perşembe günü Çin Ticaret Bakanlığı, Pekin’in Washington ile iki ülke arasındaki mevcut ticaret tarifelerini aşamalı olarak azaltmayı kabul ettiğini söyledi.Pazar katılımcıları iki ekonomi devinin hem Washington hem de Pekin’in geçen haftaki görüşmelerde ilerleme kaydedilmesinden sonra bu ay bir anlaşma imzalamasını bekliyorlar.
Ancak Reuters Çarşamba günü, Başkan Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasındaki bir toplantının Aralık ayına kadar ertelenebileceğini bildirdi. Bu ise iki lider arasında geçici bir ticaret anlaşmasının imzalanma şansının ertelenmesi anlamına geldi.
Dünyanın en büyük iki ekonomisi, 2019 yılından bu yana birbirlerinin mallarına milyarlarca dolarlık tarife uyguladı. Bu durum finans piyasalarını etkilerken, küresel ekonominin büyümesi hızını da azalttı. Aynı zamanda ticari ve tüketici duyarlılığında endişelere yol açtılar.