
Çin, bu yıl pandemi nedeniyle 30 yıldır ilk kez GSYİH büyüme hedefi belirlememesiyle büyük şaşkınlık yaratmıştı.
Pekin’in hamlesi, uzmanlar tarafından farklı şekillerde yorumlanmış; bazıları bunun dünya ekonomisi için iyiye işaret ettiğini söylerken bazıları endişe verici açıklamalar yapmıştı. Konuyla ilgili son yorum ise SCMP’den geldi.
Hong Kong merkezli gazete, Çin’im 2020 için bir ekonomik büyüme hedefi belirlememiş olsa da analistlerin Pekin’in ekonomiyi istikrarlı hale getirmek ve istihdam hedeflerine ulaşmak için yaklaşık yüzde 3’lük bir büyüme oranı sağlaması gerektiğini söylediklerini yazdı.
Başbakan Li Keqiang, geçen ay Ulusal Halk Kongresi’ndeki açıklamasında, ekonominin ilk çeyrekteki yüzde 6,8 daralmadan hızlı bir iyileşme ihtimali olmadığına işaret etmişti.
Ve Pekin’in yüzde 6 civarındaki kentsel işsizlik oranını korumaya ve 9 milyon yeni iş yaratmaya odaklanacağını söylemişti. Uluslararası Para Fonu’nun eski genel direktör yardımcısı ve Pekin’deki Tsinghua Üniversitesi Ulusal Finansal Araştırma Enstitüsü başkanı olan Zhu Min, CCTV’ye Çin’in, hükümetin istihdam, finans, dış ticaret, dış yatırım, yatırım ve iş beklentilerini dengede tutma hedeflerini karşılamak için yüzde 2 ila yüzde 3 arasında büyümesi gerekeceğini söyledi.
Çin Merkez Bankası analistleri de geçen hafta yayınlanan bir raporda hükümetin ekonomik büyüme hedefi belirlememeye karar vermesinin bunun önemli olmadığı anlamına gelmediğini vurguladı.
“Aslında, GSYİH büyüme hedefi mali, parasal ve diğer politika hedeflerine entegre edildi. Bu, iş güvenliği, yoksulluğun azaltılması, mali açık ve risklerin azaltılması temel alınarak hesaplanıyor. Çin’in 2020’deki ekonomik büyümesine yönelik ima edilen hedef yüzde 3 ila 3,5’tir.”
Çin, büyümeyi artırmak için artan altyapı harcamalarına güveniyor, ancak uzmanlara göre bu geçen yıl kentsel istihdamın yaklaşık yüzde 80’ini ve GSYİH’nın yüzde 60’ını oluşturan küçük özel işletmelere yardımcı olmayacak. Londra merkezli araştırma firması TS Lombard’da Çin iktisatçısı olan Rory Green, hükümetin küçük ve orta ölçekli firmalar için ucuz borç verme planlarının sadece istihdam durumlarını dengeleyeceğini söyledi.