
Koronavirüsün ilk çıkış noktası olan Çin’de hayat henüz tam olarak normale dönmedi. Ancak ekonomik verilerinde kısmen toparlanma görülüyor. Örneğin; ülkenin dolar cinsinden ihracatı Nisan boyunca artış gösterdi.
Gümrük Genel İdaresi’nin paylaştığı verilere göre; ihracat Nisan ayında bir önceki yıla göre %3,5 artış gösterdi. Beklenti ise %15,7 düşmesi yönündeydi.
Ülkenin ithalatı ise aynı dönemde %14,2 azaldı. Koronavirüs salgını nedeniyle ülkelerin getirdiği kısıtlamalar kapsamında Çin’in ithalatı, Nisan boyunca düşüş kaydetti. Reuters anketine katılan ekonomistler ithalatın bir önceki yıla göre %11,2 düşmesini bekliyorlardı.
Çin’in Mart ayındaki ihracatı, bir önceki yıla göre %6,6 düşüş kaydetmişti. İthalatı ise aynı ayda %0,9 düşmüştü. CNBC’ye konuşan Citigroup Çin Baş Ekonomisti Liu Li-gang, ülkenin dünyanın diğer yerlerine tıbbi ürün ihracatı gönderdiği için Nisan ayında verinin artabileceğini tahmin etmişti.
Bazı uzmanlara göre; Çin, küresel faaliyetteki keskin yavaşlamadan muaf olmayacak. Küresel talebin zayıf kalacak olması Çin’i de etkisi altına alacaktır.
Çin’in Nisan ayı ticaret fazlası, Reuters’ın anket yaptığı ekonomistlerin 6,35 milyar dolarlık tahminlerine karşı 45,34 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
Ülke, Mart ayında 19,9 milyar dolarlık fazla vermişti. Ülkede günlük vaka sayısı yavaşladıkça, işletmeler yeniden açılıyor ve çalışanlar işlerine döndü. Ancak rakamların eski seviyelerine hemen dönmesi zaten beklenemez. Aynı zamanda Çin’den dünyaya yayılan ve henüz bazı ülkelerde yayılmaya devam eden virüs, küresel talebi çökertmeye devam ediyor.
Çin’de halk hala alışveriş merkezlerine gitmek, dışarıda yemek yemek, dolaşmak ve çocuklarını kurslara gönderme konusunda endişeliler. Dolayısıyla hem dış hem de iç talep de daralma görülecektir. Aynı zamanda turizm konusundaki kısıtlamaların yavaşça kaldırılacak olmasına karşın talebin içeride ve dışarıda düşük olması bekleniyor.
Ticaret savaşına da kısmen ara verilmesine neden olan virüsün ortaya çıkışıyla ilgili tartışmalar da sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump, salgından Çin’i sorumlu tutuyor ve virüsün, Wuhan’daki Viroloji Enstitüsü’nden çıktığını düşünüyor. Bu düşüncesine karşılık, Çin’e yeni tarifeler getirmeyi düşünüyor.