Konuyla ilgili kaynaklardan edinilen bilgilere göre Çin Hindistan’a Huawei’i engellememesi için çağrıda bulunarak, bunun Çin’de faaliyet gösteren Hintli firmalara yönelik sonuçlar doğurabileceği konusunda uyardı.
Telekom Bakanı Ravi Shankar Prasad, Hindistan’ın önümüzdeki birkaç ay içinde yeni nesil 5G hücresel ağı kurmak için denemeler yapacağını ancak Çinli Huawei’i katılmaya davet edip etmeyeceği konusunda henüz bir çağrı yapmadıklarını söylemişti.
Çin ile ABD arasındaki jeopolitik savaşın merkezinde yer alan Huawei hususunda Hindistan’ın kararsızlığı dikkat çekmişti.Nitekim Trump yönetiminin, müttefikleri Huawei’i yasaklamaya davet ettiği tün dünya tarafından biliniyordu. Yeni Delhi’deki iç tartışmalara ayrılan iki kaynak bu noktada; Hindistan’ın Pekin Büyükelçisi Vikram Misri’nin 10 Temmuz’da Çin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak kendisine Çin’in, Huawei’i dünya çapında 5G mobil altyapısından uzak tutmak için ABD kampanyasıyla ilgili endişelerinin anlatıldığını bildirdi.
Toplantı sırasında Çinli yetkililer, Hindistan’ın Washington baskısı nedeniyle Huawei’i bloke etmesi durumunda Çin’in de ülkedeki Hintli şirketlere geri yaptırımlar uygulayabileceğini aktardı.Reuters’in sorularını yanıtlayan Çin Dışişleri Bakanlığı, Pekin’in Hindistan’ın 5G teklifinde bağımsız bir karar vermesini umduğunu söyledi. Sözcü Hua Chunying açıklamasında; “Huawei, Hindistan’da uzun süredir operasyonlar yürüttü ve Hint toplumunun ve herkese açık olan ekonominin gelişimine katkıda bulundu” dedi.
“Hindistan’ın 5G inşasına katılan Çinli girişimler konusunda, Hindistan tarafının bağımsız ve objektif bir karar vermesini umuyoruz, Çinli işletmelerin yatırım ve operasyonları için karşılıklı, adil ve ayrımcı olmayan bir ticari ortam sağlamasını bekliyoruz” ifadelerini de ekledi.
Öte yandan Bharatiya Janata Partisi’nin ana örgütü olarak kabul edilen milliyetçi Rashtriya Swayamsevak Sangh, geçen hafta Modi’ye yazdığı mektupta şu sözlerle Huawei görüşünü bildirdi: “Biz bir ülke olarak Huawei’ye güvenmek konusunda henüz emin değiliz. Küresel olarak Huawei dahil olmak üzere Çinli şirketler, projelerde daha düşük teklif yapma iddialarıyla karşı karşıya kalıyorlar ve kendilerini ve işletmelerini eve dönün uzaktan kapatabilecek şekilde konumlandırıyorlar.”