
Dünyanın en büyük sivil, askeri ve helikopter üreticilerinden bir tanesi olan Boeing’in hisseleri 2019’da yükselmeye başladı ki bu yükseliş şirketin dördüncü çeyrek sonuçlarından ve hissedarlara Çin’in neredeyse doyumsuz havacılık pazarıyla ilgili beklentileriyle alakalı verdiği güvenin ardından tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Zira CEO Dennis Muilenburg, şirketin üç aylık konferans görüşmesi sırasında hissedarlara, Boeing’in mevcut oranlarda yaklaşık yedi yıllık üretime eşdeğer olan 5.900 uçak siparişini karşılamak için üretimi artırdığını söylemişti. Geçen yıl 806 adetlik seri üretim rakamıyla rekor kıran Boeing’in bu yıl üç haneli rakamlarla yeni bir rekor kırmayı planladığı ve gelecek yıl en az 895 adet üretmeyi beklediği aktarılmıştı. Diğer bir ifadeyle Boeing’in 2019’da her 9 saatte ve 45 dakikada bir uçak üretmeyi planladığı belirtilmişti.
Bu noktada Jefferies analisti Sheila Kahyaoglu, Pazar günü Boeing hakkında yatırımcılara yazdığı notta her şeyin daha yeni ısınıyor gibi göründüğünü dile getirdi.Boeing’in hissesi Pazartesi günü 3 Ocak’ta kaydedilen 394.28 dolarlık önceki yüksek seviyenin üzerine çıkarak 394.90 dolara ulaştı ki hisse senetleri bu yıl yüzde 21’in üzerinde yükselerek çarpıcı bir başlangıç yapmıştı. Öte yandan Çin’in önderlik ettiği yavaşlayan bir küresel ekonomi hakkındaki endişeler stokların hepsini düşürürken Boeing yine de 2018’i yüzde 9.4’e ulaşan yükselişle tamamlamıştı. Daha da fazlası Boeing, 2015’te Muilenburg’u CEO olarak atadığından beri hisse senetleri her yılı pozitif olarak bitirmişti.
Muilenburg, bu girişime olan inancını 2018’de şirketin ilk kez 100 milyar doların üzerinde ciro yapmasına yardım ederek desteklemiş, Boeing’in geçen yıl 102 yıllık tarihinde ilk defa 100 milyar doların üzerinde ciro yapması piyasalarda büyük yankı uyandırmıştı. Çin’e yapılan satışlar Boeing’in geleceğinde önemli bir rol oynuyordu ve Muilenburg Çin’de genel olarak güçlü talep gördüğünü dile getirmişti. Boeing’in tahminlerine göre Çin gelecek 20 yılda dünyanın yeni ticari uçaklara olan talebinin yüzde 18’ini oluşturacaktı. Bu yalnızca Çinli müşteriler için yaklaşık 7.700 uçağa karşılık geliyordu.
Jefferies de Çinli müşterilerin 737 uçağı için Boeing siparişlerinin üçte birini oluşturduğunu bildirdi. Donald Trump’ın Çin’le olan ticaret savaşı, Boeing hisselerindeki düşüşün tek katalizörü olmayabileceğine işaret eden Muilenburg, geçen hafta hissedarlara şirketin kısa vadeli meselelerle başa çıkabilecek yetenekte olduğunu anlatmıştı. Ayriyeten Muilenburg ticaret görüşmeleriyle ilgili hem ABD’de hem de Çin’de hükümetlerle görüşmelere dahil olduğunu ve bu alanda ilerleme kaydettiklerini dile getirmişti.
Yakınlaşma gördüklerini söyleyen Boeing CEO’su, her iki ülkede de sağlıklı bir havacılık endüstrisine sahip olmanın karşılıklı fayda sağlayacağını tahmin etmişti. CAPA Fleet Database verilerine göre Boeing ve Airbus Çin’deki pazara hakim durumdaydı ve hizmette olan uçağın yüzde 92.5’ini oluşturuyorlardı. Son rakamlar da Boeing’in yüzde 47.2 ve Airbus’un yüzde 45.3 seviyesinde bulunduklarını göstermişti.