
Koronavirüs salgınının çıkış noktası olan Çin, aldığı sıkı karantina kuralları sayesinde pandemiyi çok kısa bir süre içerisinde kontrol altına almayı başardı. Wuhan kentinde ortaya çıkan virüs nedeniyle ülkede 4.634 kişi hayatını kaybederken, toplamda 83.612 vaka rapor edildi.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yapılan açıklamada Merkez Komitenin ve hükümetin salgını önleme konusunda sürekli iyileştirme çalışması yaptığı, iş, üretim ve ekonomik faaliyetlerin hızlandırıldığı bildirildi. Bu doğrultuda yılın ilk çeyreğinde kaydedilen yavaşlama tersine çevrilerek, ikinci yarıda ekonomide genişleme sağlandı.
Çin ekonomisi 2020 yılının ikinci çeyreğinde %2,4 beklentisine karşın %3,2 büyüdü.
Çin ekonomisi yaşanan sağlık krizi nedeniyle yılın ilk çeyreğinde %6,8 oranında daralmıştı. Salgınla mücadelede yaklaşık iki buçuk ay boyunca ekonomisini kapatan Çin, ardından çok iyi bir mücadele gösterdi. Her ne kadar toparlanma konusunda hızlı adımlar atsa ve tahminlerden daha iyi bir büyüme gösterse de ekonomi 2019 yılının ilk yarısına kıyasla %1,6 daha küçük durumda.
Societe Generale SA Çin ekonomisti Michelle Lam açıklanan verilere ilişkin yaptığı değerlendirmede toparlanmada kredi teşviklerinin etkisi olduğunu söyledi.
Emlak, perakende satışlar ve özel sektör yatırımlarının yeniden toparlandığını söyleyen Lam, “Güçlü hisse senedi piyasası ve seçilmiş kentlerdeki konut enflasyonu dikkate alındığında, politika yapıcılar muhtemelen cephanelerini koruyacak ve geniş tabanlı bir gevşemeden uzak durup, mevcut büyüme hızını kabul edilebilir bulacaklar.” ifadesinde bulundu.
Söz konusu dönemde tarımsal, endüstriyel üretim ve perakende satışlarda artış oldu.
Yılın ilk yarısında tarımsal üretimin ekonomiye sağladığı katma değer 0,3 puan arttı. İlk yarıda yıllık bazda süt üretimi %7,9, yumurta %7,1 artarken sığır, koyun, domuz ve kümes hayvanı üretiminde %10,8 oranında düşüş gerçekleşti.
Sanayi üretimi ikinci çeyrekte %4,4 oranında artış gösterdi. İlk yarıda ise %4,8’lik büyüme kaydedildi. Böylelikle sanayi işletmelerinin işletmeleri üst üste üçüncü ayda da artış göstermiş oldu. Tüketici mallarının toplam perakende satışları ilk yarıda yıllık %11,4 düşüşe işaret etti. Haziran ayında ise %1,8 oranında azalma oldu.
2020’nin ilk yarısında toplam mal ithalat ve ihracatı yıllık %3,2, ikinci çeyrekte ise %0,2 azaldı. Sabit sermaye yatırımları Ocak-Haziran arası dönemde %3,3 beklentisine karşın %3,1 daraldı. Kentsel bölgeler işsizlik oranı %5,7’ye geriledi. İlk yarıda tüketici fiyatları %3,8, tütün ve alkol grubu %12,2 arttı. Öte yandan iletişim harcamaları grubunda %3,2, konutta %0,1 ve giyimde %0,1 azalma kaydedildi.