Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Çin’in Emtia Talebi 40 Yıl İçinde Çılgın Bir Artış Gösterdi

Sadece 40 yıllık sürede Çin'in soya fasulyesinden bakıra kadar birçok emtia için artan talebi grafiklerle göz önüne serildi.
Çin’in Emtia Talebi 40 Yıl İçinde Çılgın Bir Artış Gösterdi
HABER GİRİŞ

Çin’in emtia iştahı, ülkenin 1978 yılındaki ekonomik reformlarından bu yana hızlı bir artış gösterdi ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olma yolundaki yükselişini izleyerek büyümeye devam etti.

Sadece 40 yıl içinde Çin, soya fasulyesinden bakıra kadar dünyanın en büyük emtia alıcısı konumuna geldi. Bu yılın başlarında emtia danışmanlığı Wood Mackenzie tarafından yayımlanan bir raporda, “Çin’in küresel emtia piyasaları üzerindeki etkisi paraleldir,” ifadelerine yer verildi.

Bakır ve çelik gibi hammaddelere olan talep, büyük ölçüde ülkenin üretim ve inşaat patlamasının yanı sıra 1,4 milyar nüfusunun ihtiyaçları tarafından yönlendirildi.

Pekin, bu yıl 1 Ekim’de Komünist Çin’in 70. yıldönümünü kutlarken, ülkenin ABD ile olan ticaret savaşının beklenen küresel yavaşlamanın ortasında emtia fiyatlarına zarar verebileceği endişesi var.

Ticaret gerilimleri piyasaları etkilemeye devam ederken, çeşitli emtialar için orta vadeli görünüm, ülkenin ekonomik büyümesinin ılımlı olması bekleniyor olsa da Çin’in hala büyük bir alıcı olduğunun görüleceği söylendi. Daha temiz enerjiye geçiş gibi eğilimler de sektörü şekillendirmeye yardımcı olacağı belirtildi.

GCM Yatırım Banner

Çin’in çeşitli emtialara olan talebinin ne kadar arttığı şu grafiklerle gösterildi:

Soya Fasulyesi

Soya FasulyesiSoya fasulyesi, dünyanın en büyük yağlı tohum ithalatçısı olduğu ve ABD ihracatının yüzde 60’ını oluşturduğu için Çin’e akan politik olarak en hassas ürünler arasında yer almaktadır.

Çin’in soya fasulyesi tüketimi son 40 yılda 12 kattan fazla arttı. Dünya talebinin bir yüzdesi olarak Çin, soya fasulyesinde küresel tüketimin yüzde 30’unu oluşturuyor. Yağlı tohum, yemeklik yağ ve hayvan yemi yapmak için kullanılır.

Bakır

BakırÇin’in emlak sektörü geliştikçe, ülkenin bakır filizlerine ihtiyacı olacaktır. Kırmızı metal, mühendislik ve inşaat alanında geniş bir uygulama yelpazesi için kullanılır.

Genellikle küresel ekonomik sağlığın güvenilir bir göstergesi olarak görülür. Ülke şimdi 1980’lerde yüzde 10’un altında olan dünya bakır talebinin yaklaşık yarısını oluşturuyor.

Çelik

ÇelikÇin’in çelik talebinde son 40 yılda hızlı sanayileşme ile büyük bir artış gözlendi. Çok yönlü metal, inşaat, gemi ve araba yapımı dahil olmak üzere çok çeşitli sektörlerde kullanılır.

Petrol

PetrolÇin’in petrole olan talebi, çelik ve bakır tüketimindeki kadar önemli olmayabilir. Ancak Asya devi hala dünyanın en büyük enerji tüketicilerinden ve dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısıdır.

Öyle ki; 2018 yılında küresel tüketimin yaklaşık yüzde 14’ünü oluşturdu.

Fiyat Belirleme Gücü

Fiyat Belirleme GücüPek çok malın en büyük alısı olmasına rağmen Çinli tüccarlar sık sık fiyat belirleme gücüne sahip olmadıklarından şikayet ediyorlar.

Son birkaç yılda, Çin emtia borsaları ve aracılık şirketleri, ülke dışındaki müşterilere daha iyi hizmet vermek için açık deniz operasyonları başlattı.

Asya Pasifik Borsası, Çin’in ilk offshore borsasıdır. Geçen yıl Singapur’da faaliyete başlayan borsa; akaryakıt ve palm olein yağı gibi fiziksel olarak düzenlenebilir olan yeni emtia vadeli işlem sözleşmelerini sunuyor.

Emtia Fiyatlarını Takip Etmek için Tıklayın!

CEO Eugene Zhu, geçen yılın lansmanında, borsanın daha iyi fiyat keşfi sağlamayı hedeflediğini, böylece Çin’in çeşitli emtialar için fiyat alıcıları yerine fiyat belirleyicileri haline gelebileceğini söyledi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası ve Dalian Ticaret Borsası gibi daha yerleşik borsalar, yurt dışında da ham petrol vadeli işlemleri ve diğer emtia ürünleri pazarlamak için faaliyetler başlattı.

Haitong Uluslararası Menkul Kıymetler ve Yongan gibi Çin aracıları da bu alandaki diğer küresel oyuncularla rekabet ediyor.

Gelecek Arzın Güvenliğini Sağlama

Gelecek Arzın Güvenliğini SağlamaGelecekte kullanım için daha doğrudan bir emtia edinme yolu, tarlalar ve madenler gibi varlıkların satın alınmasıdır. Ancak bazı ülkelerde yabancı firmaların arazi edinimi konusunda kısıtlamalar var.

Sonuç olarak satın alımların bir kısmı ortak girişimler veya yerel sahiplerle diğer ortaklıklar aracılığıyla yapılmıştır. Çin’in devasa altyapı projesi, Çin ve yol boyunca Ukrayna gibi ülkeler arasındaki ticareti de artıracaktır.

Kuşak ve Yol Girişimi’ne atıfta bulunan araştırma merkezi Fitch Solutions, bu ticaretin önemli tahıl tedarikçilerini de içerdiğini söylüyor.

Fitch Solutions, Çin’deki tarımsal reformlarla ilgili bir raporda, “Ülke, tarımsal tedarikçilerini son yıllarda çeşitlendirmektedir ve bu eğilimin artan ithalat hacmine bağlı olarak hız kazanmasını bekliyoruz,” ifadelerini kullanmıştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.