Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Çin Ekonomisi 3. Çeyrekte %6 Büyüyerek Beklentiyi Karşılayamadı

Çin, ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 6 büyüdüğünü gösteren rakamlarını açıkladı. İşte detaylar;
Çin Ekonomisi 3. Çeyrekte %6 Büyüyerek Beklentiyi Karşılayamadı
Yorum

2019’un ikinci çeyreğinde 27 yılın en düşük büyümesini kaydeden Çin, Reuters kayıtlarına göre üçüncü çeyrekte yüzde bir yıl öncesine kıyasla yüzde 6 büyüdü. Bu da 27 buçuk yıl içindeki en düşük rakama işaret etti.

Reuters’in anket yaptığı analistler, Çin’in üçüncü çeyrek GSYİH’sinin bir yıl öncesine göre yüzde 6.1 oranında büyümesini bekliyordu. 2019 yılının ikinci çeyreğinde, Çin’in istatistik bürosu,
ekonominin bir yıl öncesine göre yüzde 6.2 büyüdüğünü söylemişti.

Mizuho Bank’tan Vishnu Varathan, Çin GSYİH’sinin 2018’in ilk çeyreğinden bu yana keskin bir şekilde düştüğünü dile getirdi.

Çin Ekonomisi 3. Çeyrekte Düştü Verilerin öncesinde Pazartesi günü gönderilen bir notta Varathan, Pekin’in 2019’daki resmi büyüme hedefinin yüzde 6 ila 6.5 olduğunu kaydetmiş ve düşüşün ciddi olduğuna şüphenin olmadığını vurgulamıştı. Öte yandan Cuma günü yayınlanan Eylül ayı verilerinde perakende satışlar ve sanayi üretimi gibi bazı parlak noktalar olsa da ekonomistler Çin için kısa vadeli görünüm konusunda karamsarlar.

Capital Economics’in kıdemli Çin ekonomisti Julian Evans-Pritchard, “daha güçlü bir Eylül ayına rağmen, ekonomik faaliyetler üzerindeki baskı önümüzdeki aylarda yoğunlaşmalı” dedi.

Çin Ekonomisi 3. Çeyrek Verileri “Soğuyan küresel talep ihracata baskı yapmaya devam edecek, mali kısıtlamalar ışığında altyapı harcamaları yakın vadede azalacak ve mülk inşaatındaki son patlama gevşemeye hazır görünüyor” ifadeleriyle devam etti. TS Lombard ekonomisti Bo Zhuang ise Çin’in büyümesinin önümüzdeki iki çeyrekte yavaşlamaya devam etmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Zhuang, bunun son birkaç ayda hizmetlerdeki reel üretim artışının agresif bir şekilde yavaşlamasıyla birlikte geldiğini belirtti. Çin ekonomisinin yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 5.8’e yavaşlayacağını öngören Zhuang; “Ticari görüşmeler ve ABD ile çatışmalar göz önüne alındığında, Çinli yetkililer daha düşük bir büyüme oranını kabul ediyorlar” dedi. Zaten dünyanın en büyük ikinci ekonomisine dair son veriler iyimser değildi ve Evans-Pritchard ile Zhuang dahil analistler yakında ekonomik teşvik tedbirlerinin alınmasını bekliyorlar.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu