
Çin’in üretici fiyatları Ekim ayında 3 yıldan fazla bir zamanda en büyük düşüşünü kaydetti. Azalan talep ve devam eden ABD-Çin savaşından etkilenen imalat sektöründeki zayıflamadan kaynaklanan durum, Pekin’i teşviki sürdürmesi için zorladı.
Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verileri Cumartesi günü, kurumsal kârlılığın kilit bir göstergesi olarak görülen üretici fiyat endeksinin Ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 1.6 oranında düştüğünü, bunun Temmuz 2016’dan bu yana en hızlı düşüşe işaret ettiğini aktardı.
Çin’in Tüketici Fiyatları, Pekin Liderlerini Endişelendiriyor
Buna karşılık Çin’in tüketici fiyatları neredeyse sekiz yıl içinde en hızlı artışını kaydetti. Artışın altındaki başlıca neden ise Afrika domuz ateşi salgını oldu. Zaten ülkedeki domuz sürülerini kırıp döken salgın nedeniyle Çin’de domuz eti fiyatları Eylül’de yüzde 69.3 artış göstermişti. Domuz eti fiyatlarındaki bu artış, Çin’in tüketici fiyatlarındaki genel artışta önemli bir etken olmuştu.
Çin’in Ekim ayı TÜFE yükselişi üzerine bazı analistler, bunun talebi artırmak için önlem almak isteyen politika yapıcılar için bir endişe olabileceğini söyledi. Diğer taraftan, gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon ise ılımlı kaldı. Diğer göstergelerle uyumlu gerçekleşen fabrika deflasyonu, resmi PMI altıncı ayında da bir daralma belirterek Ekim ayında daralan üretim faaliyetini gösterdi.
Sonuçta Ekim’in tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Ocak 2012’den bu yana bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.8 arttı ve analistlerin yüzde 3.3’lük beklentilerini geride bıraktı. Eylül ayı TÜFE verisi ise yüzde 3.0’dı. Ulusal İstatistik Bürosu, Çin’de başlıca et olan domuz etinin geçen yıl iki katından fazla arttığını açıkladı.
Pekin merkezli araştırma firması Trivium China, “Çin liderleri enflasyondan korkuyor” diyerek fiyat artışlarını 1989 Tiananmen protestolarının arkasındaki en büyük itici güçlerden biri olarak nitelendirdi. Öğrenci liderliğindeki ayaklanma sırasında enflasyon oranı yüzde 18.25 olmuştur.