ÇHC Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile arasında bugün bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmeye Wang’ın, ABD’nin kendilerine karşı izlediği politikaya dair söylemleri damga vurdu.
Wang, Blinken’e ABD’nin Çin’in gelişiminine dair baskı yapmayı bırakması ve eski tek taraflı zorbalık rutinine devam etmemesi gerektiğini söyledi.
Wang, Çin’in Endişelerini Aktardı
İki lider arasındaki görüşmede Wang, ABD’nin Çin’in meşru endişelerine dikkat etmesi gerektiğini belirtirken; ülkenin gelişimini dizginlemeyi ve bastırmayı bırakması gerekliliğinin de altını çizdi.
Bunun yanı sıra, Çin’in kırmızı çizgilerine “salam dilimleme” şeklinde sürekli meydan okumaması gerektiğini söyledi. Salam dilimleme tekniği, tek bir büyük eylemle elde edilmesi zor olan çok daha büyük bir sonuca ulaşmak için bir dizi küçük eylemi kullanma taktiği olarak nitelendirilmektedir.
Görüşmede, Başkan Xi Jinping’in ABD Başkanı Joe Biden ile geçen ay Bali’de düzenlenen G20 zirvesinde Tayvan da dahil olmak üzere bir dizi önemli konuyu tartıştıkları görüşmede konuşulanların altı çizildi. Bu, hatırlanacağı üzere iki liderin 2017 yılından bu yana ilk yüz yüze görüşmesi niteliğindeydi.
Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan Yapıcı Mesajlar
Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan Cuma günü yapılan açıklamaya göre Wang, Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, iki ülkenin iki devlet başkanının Bali’deki mutabakatını pratik politikalara ve somut eylemlere dönüştürmeye odaklanması gerektiğini vurguladı.
Wang, buna dair “Çin-ABD ilişkilerinin yol gösterici ilkeleri konusundaki istişareleri hızlandırmak, her düzeyde diyaloğu teşvik etmek ve ortak çalışma grupları aracılığıyla iki ülke arasındaki belirli sorunları çözmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Çin, Tayvan’ı kendi bölgesi olarak görüyor ve ABD’nin, Çin’e tam güçle tepki vermesi için net bir neden verebilecek tek bir sert eylemden kaçınmaya dikkat ederken, yavaş yavaş temel çıkarlarını parçaladığına ve kâr hanesine meydan okuduğuna inanıyor.
Biden ise Çin’in Tayvan Boğazı boyunca ve daha geniş bölgede barış ve istikrarı baltaladığını ve küresel refahı tehlikeye attığını söylemekte. Lider, bu doğrultuda Tayvan’a yönelik zorlayıcı ve giderek artan saldırgan eylemlere sürekli olarak itiraz ediyor.
Xi, Tayvan konusunu Çin ve ABD ilişkilerinde geçilmemesi gereken “ilk kırmızı çizgi” olarak nitelendirmişti.