Çin’in büyük devlet bankaları bu hafta onshore piyasada yoğun şekilde dolar alımına giderek yuanın hızlı yükselişini kontrol altında tutmaya çalıştı.
Kaynaklara göre bu müdahale, bankaların genelde yaptığı gibi dolarları swap piyasasında yeniden kullanmalarıyla sonuçlanmadı. Aksine dolar likiditesini sıkıştırarak uzun yuan pozisyonlarını daha maliyetli hale getirmeyi hedefledi.
Çin yuanı Çarşamba günü 14 ayın zirvesine ulaşmıştı. Ancak Reuters’ın haberinin ardından kur bir miktar gevşeyerek 7,072 seviyesine döndü. Yetkililer yuanın yükselişini tamamen durdurmayı değil, aşırı hızlı değerlenmeyi yumuşatmayı amaçlıyor.
Swap piyasasında da etkiler görüldü. Uzun yuan taşımanın maliyeti arttı ve bir yıllık swap puanları son günlerde geriledi. Kaynaklar, devlet bankalarının bu işlemleri merkez bankası adına yapabileceğini ancak kendi poziyonları ya da müşteri emirleri doğrultusunda da hareket ediyor olabileceklerini belirtti.
Yıl genelinde yuan dolar karşısında (USD/CNH) yüzde 3,3 değer kazandı ve pandemi dönemi olan 2020’den bu yana en güçlü yıllık performansına ilerliyor.
kolayca yatırım yapın
Merkez bankasının günlük bandı beklenenden daha güçlü seviyede belirlemesi, yuanın yükselişine zemin hazırlarken, devlet bankalarının kontrollü müdahaleleri, para biriminin küresel kullanımını artırmayı hedefleyen yumuşak ve istikrarlı bir değerlenme stratejisine işaret ediyor.