
Bağımsız analist Fraser Howie, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin muazzam borcunun artık görmezden gelinemeyecek bir noktayı geçtiğini söyledi. Çin ve ülkenin finansal sistemi hakkında kitaplar yazan Fraser Howie, bu yıl yavaşlayan ekonomisini teşvik etmek için harekete geçen ülkenin tam bir gizli borç ev sahibi olduğunu vurguladı.
“Çin, borcun artık göz ardı edilemeyeceği devrilme noktasının çok ötesinde, borçlara hizmet etmenin maliyeti basitçe dikkati hemen hemen her şeyden üzerine çekiyor” dedi.
Uluslararası Finans Enstitüsü’nden gelen bir rapora göre de Çin’in toplam borcu, 2019’un ilk çeyreğinde GSYİH’sinin yüzde 300’ünün üzerine çıkmıştı.Fraser Howie, bu duruma işaret ederek Çin’in bu büyük uyarıcıya sahip olduğunu ve kredi musluklarını açtığını ve tüm küresel talebi yönlendirdiğini dile getirdi. Ama bunun bir maliyeti olacağını ve Çin’in şu anda bu durumdan dolayı sıkıntı yaşadığını aktardı. Sonuçta Çin’in borç seviyeleri birkaç yıl önce hızla yükselmişti çünkü bankaları büyümeyi hızlandırmak için rekor miktarda kredi kullanmış, bu da Asya devinin kaldıraçsızlaşma çabalarına yol açmıştı.
Nitekim bankalar bu yılın başlarında kredilerini yeniden artırmaya başlamış ve yeni krediler rekor seviyelere yükselmişti. Ayrıca Çin Merkez Bankası bu hafta şirketler için borçlanma maliyetlerini daha ucuz hale getirecek önemli bir faiz oranı reformu başlatmıştı.
Ne var ki Çin’in ekonomisini desteklemek için PBOC’un bulduğu yeni yöntem bazı uzmanlar tarafından yetersiz olarak yorumlandı. Howie de Çin’in endişe verici borç seviyelerine ilişkin konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Çin ekonomisi açıkça yavaşlıyor, çok fazla dalgalanma var, Çin’den ayrılan şirketler var. Çin, birçok nedenden ötürü çok daha zor bir yatırım olayı haline geliyor.”