Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi, 2021’in ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 18,3’lük gayri safi yurt içi hasıla büyümesi (GSYİH) açıkladı. Bu, 1992’de verilerin ilk kez yayımlanmaya başlamasından bu yana en güçlü genişleme hızı oldu.
Ancak en son okuma, 2020’de COVID-19 nedeniyle aktivitenin sert düştüğü dönemle düşük bir karşılaştırma tabanını yansıttı. Çin’in GSYİH rakamları piyasalarda memnuniyetle karşılansa da gelen bir ekonomist yorumu iyimserliği gölgeledi.
ING Çin Baş Ekonomisti Iris Pang tarafından bu sabah yayımlanan nota göre Çin ekonomisinin ilk çeyrekteki yüksek GSYİH büyümesi yılın geri kalanında devam etmeyecek.Bundan sonraki üç aylık dönemlerde orta düzeyde büyüme görülmesi gerektiğini belirten Pang, gerekçesini şu ifadelerle açıkladı:
“Çünkü karşılaştırmayı büyütecek temel etkiler olmadan, süper yüksek büyümenin tekrarlanması çok zor olacaktır.”
Çeyrek dönemlik büyüme oranlarının yüzde 1 ila 2 arasında istikrar kazanmaya devam etmesi gerektiğini öne sürdü. Bununla birlikte iç tüketimin ekonominin dengeleyicisi olmaya devam ederken dijital altyapı yatırımının gelecekteki büyümenin belkemiği olacağını savundu.
ABD ile olan ilişkilere de dikkat çekerek bunun ülkenin ekonomik büyümesi için kritik olacağını dile getirdi. ABD’nin bu konuda Çin’e daha fazla baskı yapmayı sürdüreceğini öngördü. Yonga kıtlığına ilişkin endişelerin işletmeler için gerçekçi bir sorun hale geldiğini ve söz konusu kıtlığın süresinin belirsizliğini vurguladı.
Hükümetin kaldıraçsızlaşma reformunu yeniden başlattığını ve para politikasının gevşetilmesi için alan olduğunu söyleyerek; “ekonomi toparlanırken, çok rahat bir para politikası duruşu, reel ekonomiye yatırımı artırmaktan ziyade varlık balonlarını tetikleyebilir” ifadeleriyle uyarıda bulundu.