
Amerika Birleşik Devletleri ve Çin dünyanın en büyük ekonomisine sahip iki ülke. Aralarında birçok alanda oluşan rekabet ve güç savaşı yaklaşık iki yıl süren ticaret savaşının yaşanmasına sebep olmuştu.
Karşılıklı vergi tarifeleriyle büyüyen çekişmede, iki ülke kadar dolaylı olarak birçok ülke de etkilendi. Küresel ticarette korumacılık politikalarının artmasına sebep olan gerilim, 2020’nin Ocak ayında imzalanan faz bir anlaşma ile son bulmuştu.
Belirli şartlar altında yapılan anlaşma için uzmanların görüşü en ufak bir sorunda bozulacağı yönündeydi. Bazı isimler ise Çin’in anlaşmanın taahhütlerini yerine getiremeyeceğini düşünüyor.
CNBC’ye demeç veren Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi danışmanlarından Scott Kennedy, Çin’in vaat ettiği kadar ABD malı alamayacağını düşünüyor.China may never catch up with its commitments to the U.S. in 'phase one' deal, expert says https://t.co/fo6zindfT2
— CNBC (@CNBC) August 14, 2020
Birinci aşama ticaret anlaşması kapsamında Çin, ABD’den iki yıl içinde 200 milyar dolarlık ürün alma sözü verdi. Kennedy, Çin’in bu miktarı asla tutturamayacağını ve şu ana kadar da yetersiz kaldığını belirtti.
Elde edilen verilere göre Çin, yılın ilk yarısında alınması hedeflenen ABD ürünlerinin dörtte birinden bile daha azını satın aldı. İki ülkenin ticaret müzakerecilerinin söz konusu rakamları değerlendirmek ve gözden geçirmek için bu hafta bir toplantı düzenlemesi bekleniyor.
Görüşmede son aylarda iyice kötüye giden ilişkilere de yer verilecek. Hatırlanacağı üzere Washington hükümeti ilk olarak yeni tip coronavirüsü Çin’in kasıtlı olarak yaydığını söylemişti.

Bu suçlama dünyanın en büyükleri arasında durulmuş olan suları yeniden hareketlendirirken, ardından Hong Kong meselesi patlak verdi. Çin’in, Hong Kong’un özerkliğini bitiren ulusal güvenlik yasasını onaylaması tansiyonun bir kez daha yükselmesine sebep oldu.
ABD Başkanı Donald Trump, bu gelişmelerin üzerine geçtiğimiz günlerde, birinci aşama anlaşmanın kendisi için bir şey ifade etmediğini söylemişti. Trump, Çin merkezli uygulamalar olan TikTok ve WeChat’i yasaklarken, gerilim iyice arttı.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’in 40 yıldan fazla bir zamandır ABD toplumuna özgür ve açık erişimi olduğunu ancak aynı erişimi kendi ülkesine gelen yabancılara vermediğini dile getirdi.
Bu arada bu sabah açıklanan verilere göre Çin’de sanayi üretimi Temmuz’da artış gösterdi.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre sanayi üretimi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %4,8 oranında artış gösterdi. Ekonomistlerin beklentisi %5,1 artış olması yönündeydi. Sanayi kuruluşlarının üretimi Haziran verileri ile karşılaştırıldığında ise %0,98’lik artış gösterdi.
Söz konusu dönemde perakende satışlar %1,1’lik gerileme gösterirken, piyasanın beklentisi %0,1 artış olmasıydı. Temmuz’da hizmet sektörü üretim endeksi yıllık bazda %3,5 artış gösterdi. Açıklanan veriler olumlu gelse de yine de ekonomideki toparlanmanın beklenenden daha yavaş olduğunu gösterdi. Bu tabloda ABD ile yaşanan gerilimin de payı olduğu vurgulanıyor.