Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD ve müttefikleri tarafından yayımlanan ortak uyarıyı toplu bir dezenformasyon kampanyası olarak nitelendirdi. Sözcü, casuslarının Batı altyapısına sızdığı yönelik iddialarını ise reddetti.
Gazetecilere verdiği demeçte Ning ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda tarafından yayımlanan uyarıların Beş Göz olarak bilinen istihbarat ittifaklarını desteklemeyi amaçladığını savundu. Ayrıca bilgisayar korsanlığından suçlununsa Washington olduğuna işaret etti.
“ABD bilgisayar korsanlığı imparatorluğudur.” ifadelerini kullanan Ning’in tepkisi ise Beş Göz ülkeleri ve büyük ABD teknoloji şirketi Microsoft Corp tarafından Volt Typhoon’un Çinli bir bilgisayar korsanlığı grubunun faaliyetleri hakkında yayımlanan bir dizi uyarının ardından geldi.
Grup Siber Saldırı İzlerini Örtmek için Çalışıyor
Analistler ise Çinli casusların uzun süredir ABD ve müttefiklerine karşı çevrimiçi olarak aktif olmasına rağmen, Volt Typhoon’un ABD’yi Pasifik’e bağlayan iletişim bağlantıları dahil kritik altyapıya odaklanması sebebiyle özel endişeler dile getiriyor. Ayrıca grubun gizliliğe odaklanması da dikkat çekiyor.
En az üç Volt Typhoon saldırısına yanıt verdiğini ileri süren siber güvenlik şirketi Secureworks, grubun izlerini örtmek için yoğun bir şekilde çalıştığına dikkat çekti.
Reuters haberinde şirketin ayrıca, “Bronz Siluet” lakaplı hacker grubunun muhtemelen Pekin adına faaliyet gösterdiğini iddia etti. Söz konusu grubun kökenine ilişkin Batılı değerlendirmeler de iddiayı destekledi.
Dell Technologies’in bir kolu olan Secureworks, Çinli casusların Pekin’in liderliğinin siber casusluk faaliyetinin kamu denetiminden kaçınması yönündeki olası artan baskısına yanıt olarak hızlandığını kaydetti.