
Çin Merkez Bankası (PBOC), bugün kredi verme faiz oranını sabit bırakırken orta vadeli borç verme tesisi aracılığıyla bu ay içinde ikinci kez 200 milyar Çin yuanı enjekte etti. Uzun vadeli fon ekleme hareketi, merkez bankası daha geçen hafta fon enjekte ettiği için piyasayı korunaksız bıraktı.
Pek çok yatırımcı, nakit enjeksiyonunun geçen Perşembe gününün sonundan itibaren bankalararası piyasada daha sıkı likiditeye bir cevap olduğunu söyledi ki bu durum, borçlanma maliyetlerini artırmıştı.
Hwabao Trust’ta ekonomist olan Nie Wen, orta vadeli krediler yoluyla yapılan fon enjeksiyonunun bu yıl şu ana kadar yapılan çoklu rezerv zorunluluğu oranı indirimlerinden sonra bile likidite açığını telafi etmek için olduğunu belirtti.Kısa vadede, yüksek tüketici enflasyonunun politika yapıcıları faiz oranlarını hemen düşürmekten alıkoyduğunu da ekledi. Ancak özellikle de Ekim’in durgun kredi verme verisinden sonra ekonomik büyümeyi desteklemek için en azından likiditeyi serbest bırakmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. “Tüketici fiyat enflasyonu yüksek, ancak üretici fiyat endeksi hala negatif bir aralıkta. Şirketlerin gerçek borçlanma maliyetleri yüksek kalmaktadır.” ifadeleriyle devam etti.
Çin Merkez Bankası (PBOC) Cuma günü yaptığı açıklamada, bir yıllık orta vadeli borç verme tesisi (MLF) kredilerindeki faiz oranının önceki yüzde 3.25’ten değişmediğini aktardı. Ayrıca MLF kredilerinin ve fonlarının, bankacılık sisteminin likiditesini oldukça geniş tutmak için olduğunu savundu.
Görüş bildiren bir yatırımcı, Çin Merkez Bankası’nın orta vadeli borç verme tesisi enjeksiyonunun, yeni borç verme kriterinin önümüzdeki Çarşamba 5 baz puanlık indirim getireceğini öngördü. Çin Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta MLF kredilerindeki faiz oranını 2016’nın Şubat ayından bu yana ilk kez indirerek 5 baz puan düşürmüştü. Ayrıca likidite aracıyla finansal kurumlara 400 milyar yuan enjekte etmişti.