
Yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,8’lik daralma bildiren Çin ikinci çeyrekteki yüzde 3,2’lik büyümesiyle dikkat çekmişti. Ve dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin üçüncü çeyrekte de büyümeye devam ettiği yönünde birçok yorum yapıldı.
Hatta kısa süre yayımlanan bir Nikkei anketi, Çin ekonomisinin 3Ç20’de yüzde 5,2 büyüme kaydettiğini bildirdi. Nihai sonucun, Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından önümüzdeki hafta Pazartesi günü açıklanacağı bilinse de çoğu tahmin ekonominin toparlanma yolunda ilerlediğini gösteriyor. IMF de bu hafta Çin’in büyümesine yönelik tüm yıllık tahminini yüzde 1,9’a yukarı yönlü revize etti.
Buna karşılık IMF, ABD ve Hindistan ekonomilerinin bu yıl sırasıyla yüzde 4,3 ve yüzde 10,3 küçülmesini beklediğini açıkladı. Çin’in merakla beklenen 3Ç20 GYSİH’sini ele alan Financial Times, dikkat edilmesi gereken beş noktaya dikkat çekti.
Üç aylık büyümenin ne kadar yüksek olabileceği konusunda FT, Macquarie’nin baş Çin ekonomisti Larry Hu’nun üçüncü ve dördüncü çeyrekte sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 5,5’lik GSYİH büyümesi öngördüğünü söyledi.
Büyümenin 2021’in ilk üç ayında ise yüzde 15’e kadar yükselmesini beklediğini aktardı. Pekin’in emlak yatırımını dizginlemeye devam edip etmeyeceği konusunda Xi, yönetiminin özellikle Çin’in en büyük şehirlerinde yükselen emlak fiyatlarını dizginleme konusundaki kararlılığının sinyalini vererek, “evler, üzerinde spekülasyon yapmak için değil yaşamak içindir” dedi.
Tüketiciler ve altyapı yatırımlarının toparlanmaya yardım edip etmeyeceği konusunda FT, perakende harcamalardaki yıllık bazda yedi ardışık düşüşün ardından, göstergenin nihayet Ağustos ayında pozitif olduğunu söyledi.
Tüketim son aylarda ihracatta olduğu kadar güçlü toparlanabilirse Çin ekonomisinin gelecek yıl da toparlanmayı sürdüreceğini savundu. IMF’ de Çin ekonomisinin 2021’de yüzde 8’den fazla büyüyeceğini tahmin etti.
Sabit kıymet yatırımı yılın ilk iki ayında yüzde 24,5 oranında rekor bir düşüş yaşadı ve Ağustos ayına kadar düşmeye devam etti. Ancak Pazartesi günkü verilerin, oranın nihayet Eylül ayında olumluya döndüğünü göstereceği söylendi.
Son olarak Çin’in hızla büyüyen ihracat sektörünün güçlü gidişatına devam edip etmeyeceği hususunda da iyimser yorumlar geldi. Nisan ayında Çin’in toplam küresel ihracatın yüzde 18’ini oluşturduğu ve ülkenin Eylül ayı ihracatının yıllık bazda 9,9 artarken artışın geçen ay da devam ettiği eklendi.