
Dünya Ekonomik Forumu; Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Statista verilerinden yola çıkarak bir değerlendirme yaptı. 1992 yılından bu yana ülkelerin ekonomi alanındaki gelişmelerinin analiz edildiği çalışmaya göre Çin’in 2024 yılına kadar ABD ekonomisini geçmesi bekleniyor.
Bilindiği gibi ABD şu an dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkesi. Onu takip eden Çin ile de bu güçlü rekabet yüzünden sürekli farklı sebeplerden bir problem yaşanıyor.
World Economic Forumu’nun analizine göre Çin ekonomisi 1990’lı yıllardan bu yana çok başarılı bir performans sergiliyor.
Çin Covid-19 pandemisinin çıkış noktası olmasına rağmen salgını çok çabuk kontrol altına aldı. Böylelikle sarsılan ekonomisine de daha çabuk müdahale etmeyi başardı. Nitekim yılın ikinci çeyreğinde gayrisafi yurt içi hasılası %3,2 ile beklentiden daha iyi bir büyüme gösterdi.
Paylaşılan yazıda son 30 yıl içinde Hindistan ve Endonezya’nın pozitif performans göstererek, dünyanın en iyi 10 ekonomisi arasına girmeyi başardığı belirtiliyor.

Buna göre 2024 yılında Çin, ABD’yi geride bırakarak dünyanın en büyük ekonomisi olacak.
Üçüncü sırada Hindistan’ın, dördüncü sırada Japonya’nın, beşte Endonezya’nın, altıda Rusya’nın, yedide Almanya’nın, sekizde Brezilya’nın, dokuzda İngiltere’nin ve onuncu sırada Fransa’nın yer alması tahmin ediliyor.
2018 verilerine göre ABD’nin GSYİH miktarı 21 trilyon dolar.
Şu an salgınla çok çetin bir mücadele veren ve vaka sayısı her geçen gün daha da artan ABD, dünyanın en büyük ekonomisine sahip. Fakat salgınla mücadele kapsamında hayata geçirilen adımlar ülke ekonomisine tarihinin en keskin darbesini vurabilir.
Piyasaya likidite akışı, kredi desteği, hane halkına nakit yardımı derken Haziran ayında 864 milyar dolarla tarihin en büyük bütçe açığı verildi. IMF, yılın ilk çeyreğinde %5 küçülen ülke ekonomisinin bu yılın tamamında %8 daralacağını öngörüyor. Gelecek yıl için beklenti ise %4,5 büyümesi yönünde.