Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Çiftçiye Ocak Ayında 2,3 Milyar Lira Destek Ödemesi Yapıldı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin Tarım ve Sektörü Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmanın bütün detayları haberimizde:
Çiftçiye Ocak Ayında 2,3 Milyar Lira Destek Ödemesi Yapıldı
Son Güncelleme: 
Yorum

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, üreticilere Ocak ayında 2,3 milyar lira destek ödemesi yaptıklarını söyledi. Ödemelerin Mart ayında da devam edeceğini belirten Pakdemir, gelecek yıllarda gıdayı üretmenin teknolojiyi üretmekten daha önemli hale geleceğini, Birleşmiş Milletler verilerine göre, Türkiye’nin tarımsal üretimde Avrupa’da birinci, dünyada yedinci, toprak kaynağı olarak on yedinci sırada olduğunu dile getirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kırklareli Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen Tarım ve Sektörü Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.

Çiftçiye destek olmaya devam edeceklerini söyleyen Pakdemirli, Türkiye’nin küçükbaş hayvanda Avrupa Birliği’nde birinci sırada, büyükbaş havyan varlığında ise Fransa’dan sonra ikinci sırada yer aldığımızı söyledi.

Arazilerin küçük, işletmelerin bazı ekonomik sıkıntılar nedeniyle üretmekte güçlük çekmesine rağmen Türkiye’nin bu alanda kayda değer oranda başarılı olduğunu aktardı. 2022 yılında hem küçükbaşta hem de büyükbaşta ihracat yapacak düzeye gelmeyi hedeflediklerini anlattı.

2002 yılında 1,9 milyar lira olan çiftçi desteğini bugün 16 milyar liraya yükseldiğini belirtti.

Söz konusu dönemde bitkisel üretimin 98 milyon tondan 120 milyon tona geldiğini, büyükbaş sayısının 9,9 milyondan 17 milyona, küçükbaşın 32 milyondan 45 milyona, kanatlı hayvan sayısının ise 250 milyondan 356 milyona yükseldiğini dile getirdi. Bakan Pakdemirli, et üretiminin 420 bin tondan 1,1 milyon tona, sütün 8,4 milyon tondan 22,1 milyon tona, tavuğun 700 bin tondan 2,1 milyon tona, yumurtanın 11 milyardan 20 milyara, bal üretiminin ise 74 bin tondan 108 bin tona yükseldiğini ekledi.

Pakdemirli, tarlaya ekilen tohumun %70’inin yerli tohum olduğunu belirtti.

Yerli tohum kullanımında %100 oranına ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Bekir Pakdemirli, erozyon ve orman konusuna da değindi. Ülkemizin orman varlığının her geçen gün arttığını, erozyonla mücadelede dünya lideri olduğumuzu belirten Pakdemirli, 1970 yılında 500 milyon ton toprak kayması gerçekleşirken, şimdi 154 milyona gerilediğini bildirdi. Ergene Havzası’ndaki su kirliliği hakkında bakanlık olarak gereken çalışmaların gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Ocak ayında 2,3 milyar lira, eski parayla 2,3 katrilyon lira destek ödemesi yapıldığını belirtti.

Ödemelerin Mart ayında da devam edeceğini söyleyen Tarım ve Orman Bakanı, Şubat ayı ödeme planının tüm ülke çapında olduğunu, alan bazlı desteklerin 1 katrilyon 855 milyar 977 milyon lira, buzağı desteklemeleri ödemelerinin 510 milyon lira, diğer hayvancılık ödemelerinin 133 milyon 650 bin lira, fark ödemelerinin 260 milyon lira, yem bitkileri desteğinin 120 milyon lira ve diğer tarımsal desteklemelerin 144 milyon 527 bin lira düzeyinde olduğunu aktardı.

Gıda fiyatlarının yükselmesi karşısında başlatılan tanzim satış noktalarında nohut ve mercimek gibi bazı kuru bakliyat ürünlerinin satılacağını da sözlerine ekledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu