Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Gençler Tarım ile Buluşuyor” programında önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan, çayda, fındıkta, buğdayda, arpada, mısırda ve üzümde hükümet olarak birtakım destekleme politikaları müdahale fiyatlarıyla üreticinin yanında olduklarını söyledi. Bu girişimlerin sadece bu yıl olduğunu düşünenlerin yanıldığını aktardı.
Tarımın süreklilik arz eden bir konu olduğunu belirtti. Üreticinin üretmesini ve ürettiğinden mutlaka cebinde bir şeyler kalmasının gerektiğini bildirdi.
Ayçiçeği Alım Fiyatı Kilogram Başına 12 TL Oldu
Kirişçi, ayçiçeğinin yüzde 35 civarında arz açığı olan bir ürün olduğunu ve bunu ülkedeki üretimle desteklediklerini açıkladı. Son günlerde fiyattaki düşüşün üreticileri mutsuz ettiğini belirtti. Bu durumun telafisi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla ayçiçeği alım fiyatının kilogram başına 12 TL üzerinden devam edeceğini aktardı.
Altyapı sorunları gibi birçok gerekçeyle kırsalın terk edildiğini belirterek bu durumu tersine çevrilmesinin gerektiğini söyledi. Çözümün ise kırsalda yaşayan vatandaşların istekleri ve ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu bildirdi.
Bakan, Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü gibi biriler başta olmak üzere sürekli bu alanda destek vermeye devam ettiklerini ifade etti.
“Mutlaka Kırsala Dönülmeli”
Tarımsal üretim ve ormancılıkla ilgili faaliyetlerin sürdürülebilirliği adına mutlak kırsala dönülmesi gerektiğini vurguladı. Bakan Kirişçi, “Bu ülkede ‘Ben üreticiyim.’ demekten veya ailesinin bu faaliyetlerde bulunmasından hicap duyan, bunu zikretmeyen kardeşlerimiz, artık gönül rahatlığıyla ‘Biz çiftçiyiz, çiftçi bir ailenin çocuğuyuz, biz üretiyoruz, ürettiğimiz için değerliyiz.’ noktasına gelmiştir.” ifadelerinde bulundu.
Bu gelişmelerin öncesinde Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik), ayçiçeği avans ödemesi fiyatını duyurdu. 2022-2023 sezonunda yüzde 40 yağlı baz ürün için 12 bin TL/Ton avans ödemesi yapılmasını karar altına alındığını açıkladı. Uluslararası sözleşme oranı olan yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için avans ödemesi 12 bin 720 TL/Ton, yüzde 50 yağlı ürün için avans ödemesi 13 bin 800 TL/Ton olarak uygulanacağını belirtti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar geçen haftalarda ayçiçeği fiyat beklentisini açıklamıştı. Ayçiçeğine bu yıl verilen fiyatın önümüzdeki sezon üretimini etkileyeceğini belirtti. Üreticilerin mağdur olmaması için ayçiçeğinde yıl sonuna kadar yüzde sıfır olarak uygulanan gümrük vergisinin hasat döneminde artırılması gerektiğini aktardı.
Tarım Kredi Kooperatifleri ise ayçiçeği alım fiyatını ton başına sözleşmeli olan çiftçilerden 10,750 TL’den sözleşmeli olmayan çiftçilerden ise 10,450 TL’den alacağını açıklamıştı. Açıklanan bu rakam çiftçilerin tepkisini çekmişti.