Dünya çapındaki ünüyle en büyük yapı ve demir yolu şirketi olan China Railway Group Limited’in (CREC) Pazarlama Departmanı Müdürü Yamin Bu, dikkat çekici bazı açıklamalarda bulundu. Şirket olarak Türkiye’ye odaklanmak istediklerini belirten Yu, ülkemizde demir yolu hatlarının gelişimi konusundaki yüksek talebe işaret ederek, Türkiye’de olmanın kendileri için değerlendirmeye değer bir fırsat olduğunu açıkladı.
Açıklamasında genel itibarıyla Türkiye’nin demir yolu potansiyeli ve yapılması muhtemel iş birliklerini ele alan Bu, Türkiye’nin demir yolları, metro-yüksek hızlı tren hatlarını iyileştirme konusunda oldukça istekli olduğunu bildiklerini açıkladı.
Bu, Türkiye’nin bu isteği kapsamında dünyanın en büyük inşaat şirketi olarak kendilerine güvendiklerini açıkladı.Bu noktada özellikle yüksek hızlı tren hattı inşaatı konusunda oldukça tecrübeli olduklarını vurguladı ve CREC tarafından çok sayıda hızlı tren inşaatına imza atıldığını belirtti. Bu, ardından Çin’de bulunan demir yolu hatlarının üçte ikisini kendilerinin inşa ettiğini ekledi.
Genişleme faaliyetlerine yalnızca Çin’de değil, diğer ülkelerde de devam ettiklerini açıklayan Bu, Macaristan-Sırbistan arası ulaşımı kolaylaştıran yüksek hızlı tren inşaatının Macaristan’daki kısmının yapımında şirket olarak görev alacaklarını açıkladı.
Şirket faaliyetlerinden söz etmeyi sürdüren Bu, Moskova’dan Kazan’a hızlı tren hattı için Ruslarla danışmanlık hizmeti yaptığını belirtti ve farklı bölgelerdeki zorlu koşullara rağmen yüksek hızlı demir yolları inşaatına ara vermeden devam ettiklerini belirtti. Bu sebeple zaman içinde deneyim kazandıklarını söyledi.
CREC olarak Türkiye’yi iyi bir fırsat olarak gördüklerini aktaran Bu, ülkedeki büyük potansiyellerin varlığına dikkat çekti. Hükümet ve iş dünyasındaki değerlendirilebilir tüm olanakları ve ortaklıkları memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.Şu an için Türkiye’ye yönelik net bir plan olmadığını belirten Bu, rekabetçi potansiyel taşıyan Türk şirketleriyle iş birliği yapma konusunda genel bir strateji taşıdıklarını söylerken, bunu da Türk firmalarının demir yolu inşa etme konusundaki başarısı ile ilişkilendirdi. Bu kapsamda kaynaklarını paylaşma konusunda cömert gördüğü Türkiye ile iyi bir takım oluşturulabileceğini düşündüğünü açıkladı.
Ardından Türkiye ve Çin arasında demir yolunu kapsayan olası iş birliğine ilişkin müzakereler gerçekleştirildiğini belirtti. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da gerçekleştirilen “Çinli İşletmelerin Başarı Hikayeleri Fuarı”na değinen Bu, buraya katılmalarının kendileri için oldukça önemli olduğuna işaret etti.
“İstanbul’da gerçekleşen bu fuarda olmamızın sebebi burada büyük bir potansiyel görmemiz…” ifadesini kullanan Bu, şirket olarak yerel pazara girmek istediklerini açıkladı. Demir yolu yapımı, demir yolu transit inşaları gibi pek çok projeyi hayata geçirebileceklerini açıkladı. Türkiye’deki fırsatları değerlendirmek istediklerini yineledi.