Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Cevdet Yılmaz: Türkiye Ekonomisi Pozitif Yönde Ayrıştı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ek bütçe kanun teklifine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda sunum yaptı. Detaylar haberde;
Cevdet Yılmaz: Türkiye Ekonomisi Pozitif Yönde Ayrıştı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

2023 yılı ek bütçesini içeren 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülmeye başlandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ek bütçe kanun teklifine ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda sunum yaptı.

Yılmaz, önümüzdeki dönemde makroekonomik anlamda temel hedeflerinin enflasyon oranlarını tekrar tek haneli seviyelere düşürebilmek olduğunu ifade etti.

Küresel çapta yükselen enflasyon, tedarik zincirlerindeki aksaklıklar, emtia fiyatlarındaki dalgalı seyir, Rusya-Ukrayna savaşı ve Kahramanmaraş merkezli depremlerin makroekonomik görünüm ve varsayımlarda ciddi değişimlere yol açtığının altını çizdi.

2023 Bütçesinde Revizyona Gitme Gerekliliğinden Bahsetti

Depremin yol açtığı yıkımın maliyetinin yaklaşık 104 milyar dolar olarak hesaplandığını, bu durumun gelir beklentileri ile harcama büyüklüklerini etkilediğini, dolayısıyla ihtiyaçların değişmek durumunda kaldığını ifade etti.

Bütçedeki mevcut ödeneklerin dağılımını ve miktarını yeniden taksim etme ve dolayısıyla kamu hizmetlerinde herhangi bir aksaklık oluşmaması amacıyla 2023 yılı bütçesinde revizyona gitme gerekliliği oluştuğunu belirtti.

GCM Yatırım Banner

“Ekonomimiz, Dünya Ortalamasının Üzerinde Büyüdü”

Yeni bir küresel düzene geçişin yaşandığı ortamda, Türkiye ekonomisinin yaşanan tüm şoklara karşı dayanıklılığını korumayı başardığını söyleyen Yılmaz, ekonominin, başta büyüme ve istihdam olmak üzere temel pek çok somut göstergede diğer ekonomilere kıyasla pozitif yönde ayrıştığına dikkat çekti.

Son üç yıllık zaman dilimi içinde dünya ekonomisi ortalama yüzde 2 civarında büyürken Türkiye ekonomisinin ortalama yüzde 6’nın üzerinde bir büyüme performansı sergilediğinin altını çizdi.

Dış Ticaret Açığında Daha Ilımlı Seyir Bekleniyor

İhracatın da güçlü görünümünü sürdürdüğünü kaydeden Yılmaz, öncü verilere göre ilk 6 aylık ihracatın 123,4 milyar dolar olarak gerçekleştiği, 2023 yılı Mayıs ayı itibarıyla seyahat gelirlerinin 43,9 milyar dolar ile tarihi seviyelere yükseldiğinin bilgisini verdi.

Bununla birlikte, Ocak-Haziran döneminde ithalatın 184,8 milyar dolar olarak kaydedildiğini, dış ticaret açığında mevcut seviyelerin yılın geri kalanında daha ılımlı seyretmesini beklediklerini ifade etti.

Enflasyonu Tek Haneye İndirme Hedefi Vurgusu

Yılmaz’ın gündeminde enflasyon da vardı. Enflasyon oranlarını yeniden tek haneli seviyelere düşürmenin, önümüzdeki süreçte makroekonomik anlamda temel hedefleri olduğunu söyleyen Yılmaz, bu yılın ilk çeyrek verilerine göre tüm tarım dışı sektörlerde istihdamın salgın öncesindeki düzeyin oldukça üzerinde olduğuna dikkat çekti.

2023 yılı Mayıs ayı verileri itibarıyla, toplam istihdamın 31,7 milyona ulaştığını, işsizlik oranının 2014’ten bu yana en düşük seviyeye geldiğini sözlerine ekledi.

Ayrıca “Kredi risk primini ihtiva eden Türkiye’nin 5 yıllık CDS priminde önceki yıla kıyasla önemli bir düşüş kaydedilmiştir” ifadesini kullandı.

Ek bütçeyle depremde hasar gören bölgelerin yeniden ihyasını ve imarını hedeflediklerini söyleyen Yılmaz, toplam ödenek ihtiyacının 1 trilyon 119,5 milyar lira olduğunu ve bu yıl sadece merkezi yönetim bütçesinde depremle ilgili harcamanın 762 milyar lirayı bulacağını belirtti. (AA)

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.