Hafta sonunda yaptığı konuşmada enflasyonla mücadelelerinin kararlılıkla sürdüğünü, Mayıs 2024’te yüzde 75 seviyelerine ulaşan enflasyonun yıl sonu itibarıyla yüzde 44’e kadar düştüğünü belirten Cevdet Yılmaz, beklentileri şöyle paylaşmıştı:
“Önümüzdeki birkaç ay içinde enflasyonun yüzde 40’ın altına düşmesini, yıl sonunda ise 20’li rakamlara gerilemesini hedefliyoruz.”
Hükümet 2025 sonu enflasyon hedefinin daha önce açıklanan yüzde 17,5’ten yüzde 20’lere çıkması dikkat çekmişti.
Bugün TÜİK tarafından yayımlanan üretici ve tüketici enflasyonu rakamları da fiyat artışlarının tahminlerin üzerinde geldiğini gösterdi. Veriler, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yorumlandı.
Yılmaz, X hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede Ocak’ta aylık yüzde 5,03, yıllık yüzde 42,12 seviyesinde gerçekleşen enflasyonda artışın nedenini şöyle açıkladı:
“Ocak ayında aylık enflasyon beklentilerin üzerinde olmakla birlikte, yıllık enflasyon oranı düşüyor, önümüzdeki aylarda da düşmeye devam edecektir. Ocak aylarında yıllık bazda ücret ve fiyat ayarlamaları yapılması nedeniyle, enflasyon diğer aylara göre nispi olarak yükselmektedir.”
Aylık bazda yüzde 3,06 artışla 9 ayın zirvesine çıkan, yıllık bazda ise yüzde 27,2 ile Şubat 2021 sonrası en zayıf değere gerileyen üretici enflasyonu için de “Üretici enflasyonundaki görece düşük seyir, tüketici fiyatlarını maliyet yönlü olumlu etkilemeye devam edecektir.” diyerek şöyle devam etti:
Enflasyon ile mücadelemizi; para ve maliye politikalarının yanı sıra yapısal reformları içeren programımız ile bütüncül bir çerçevede, koordinasyon içinde sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde özellikle hizmet sektörlerinde sağlanacak gelişmeler ile daha olumlu bir tablo oluşacaktır.
Bir yandan enflasyon ile mücadele ederken, diğer yandan dengeli büyüme yaklaşımı ile yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı stratejilerimizi hayata geçiriyoruz.
Deprem harcamaları azaldıkça sosyal konut, gıda, enerji ve lojistik kanalları ile enflasyonla mücadelede arz yönlü çabalarımız yoğunlaşacaktır.
Seçici finans, teşvik ve rekabet politikalarımız sanayide katma değerli üretim ve teknolojik dönüşümü desteklerken; tarımda, verimlilik odaklı yaklaşımımız etkili olacaktır. Yeşil ve dijital dönüşüm hizmet sektörleri dahil her alanda öncelik kazanacaktır.
Tahminlerini tekrar paylaşan Yılmaz, yıllık enflasyon oranının önümüzdeki aylarda da düşmeye devam etmesini, öncelikle yüzde 30’lu, daha sonra yüzde 20’li oranlara gerilemesini, yıl sonunda ise yüzde 20 civarında gerçekleşmesini beklediklerini aktardı.
“Tek haneli rakamlara ulaşıncaya kadar, halkımızın temel mesele olarak gördüğü enflasyon ile kararlı mücadelemiz sürecektir.” ifadelerini ekledi.