Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gün içinde açıklanan büyüme rakamlarına yönelik değerlendirmelerini sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Yılmaz, yaşanan deprem felaketinin yalnızca bölgede değil ülke genelindeki ihracatı, ekonomik ve ticari faaliyeti olumsuz etkilediğini belirtti.
Türkiye’yi yasa boğan depreme rağmen hızlı ve etkin önlemlerle 2023’ün ikinci çeyreğinde ekonomik aktivitenin hızlı bir şekilde toparlanma gösterdiğini, Türkiye ekonomisinin yüzde 3,8 oranında büyüdüğünü vurguladı.
İkinci çeyrek verilerinin yatırımların öne çıktığı bir kompozisyona işaret ettiğini savunan Yılmaz, sabit sermaye yatırım harcamalarının 2022’ye göre yüzde 5,1 oranında, toplam gayri safi yurt içi hasılanın büyümesi olan yüzde 3,8’in 1,3 puan üzerinde gerçekleştiğini aktardı.
“Üretim ve Hizmet Hız Kesmedi”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı, “Başka ülkelerde böyle bir felaket gerçekleşmiş olsa ekonomi geneline çok daha ciddi etkileri olabilecekken, bu dönemde ülkemizde üretim ve hizmet hız kesmedi.” ifadelerini kullandı.
Büyümenin pozitif ve potansiyele yakın bir performans gösterdiğini, bunda yeni hükümet sisteminin hızlı ve esnek karar alma yapısının yanı sıra kabiliyetin ve kurumsal kapasitenin etkili olduğunu vurguladı.
2023’ün ikinci çeyreğindeki yüzde 3,8’lik GSYH artışının hükümetin izlediği dezenflasyonist politikalarla uyumlu bir şekilde gerçekleştiğini paylaştı.
2023’ün kalanında enflasyonla mücadele politikalarının devam edeceğini, aynı zamanda yatırım, üretim ve ihracat odaklı bir yaklaşımla büyümenin kalitesini destekleyici tedbirleri almayı sürdüreceklerini ifade etti.