Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

CEBR, Dünyanın En Büyük Ekonomilerine Yönelik Tahminlerini Açıkladı

CEBR tarafından hazırlanan analiz, ABD'nin egemen güç olarak kalacağı, İngiltere'nin Fransa tarafından geçilemeyeceği gibi tahminlerle dikkat çekti.
CEBR, Dünyanın En Büyük Ekonomilerine Yönelik Tahminlerini Açıkladı
HABER GİRİŞ

Analizler, İngiltere’nin Brexit’in ardından egemen bir küresel ekonomi olarak kalacağını gösterdi. Uzun vadeli tahminlere göre İngiltere, Avrupa’nın ikinci en büyük ekonomisi olarak Fransa’dan uzaklaşmaya devam edecek.

Londra merkezli CEBR (The Centre for Economics and Business Research) Brexit’e rağmen Fransız ekonomisinin AB referandumundan bu yana üç yıl içinde İngiltere’yi geçemediğini belirtti. Mevcut eğilimlerle, İngiltere çıktısının 2034 yılına kadar “Fransız ekonomisinden dörtte bir daha büyük olması gerektiğini öne sürdü.

İngiltere’nin göçle desteklenen genç bir nüfustan, teknoloji, ilaç ve yaratıcı endüstrilerde güçlü performanstan yararlanmaya devam ettiği aktarıldı.

Brexit İngiltere’nin Dünyadaki Konumuna Zarar Vermeyecek Ancak hızla büyüyen Hindistan geçtiği için 2019’da dünyanın beşinci en büyük ekonomisi olmaktan çıktığı eklendi. İngiltere’nin şu anda altı yıl içinde Almanya’yı ve 2034 yılına kadar Japonya’yı geçmesinin beklendiği kaydedildi. Öte yandan ABD’nin, Trump yönetiminde ekonomik üstünlüğünü ortaya koyarak eleştirmenlerini şaşırttığı belirtildi. Nitekim ABD, dünya ekonomilerini aşağıya çeken Çin ile devam eden ticaret savaşına rağmen iyi iş çıkardı. ABD’nin gayri safi yurtiçi hasılası, 2019’da dünyadaki toplam hasılanın dörtte birinin hemen altında gerçekleşti.

Amerika’nın teknoloji ve göçle beslediği büyüme, 2020’li yıllar boyunca dünyanın en güçlü ekonomisi olmaya devam edeceğini gösteriyor.

ABD 2020 1 Numara Yerini koruyacak Kaldı ki analize göre ABD’nin Çin tarafından 2033’den önce geçilmeyeceği tahmin ediliyor. CEBR’in makroekonomi başkanı Kay Daniel Neufeld şunları söyledi: “Çin’deki büyümenin yıl boyunca daha da yavaşlamasını bekliyoruz çünkü ülke sadece ticaret savaşının serpintisini değil tüketime dayalı ekonomiye geçişi de yönetiyor.”

Analiz ayrıca 2019’un ABD üretimi için zirve yılı olacağını da bildirdi. CEBR ayrıca dünya fosil yakıtlardan uzaklaşırken Suudi Arabistan’ın daha az önemli bir küresel oyuncu olmasını beklediğini kaydetti. 2034’te de krallığın 21. sıraya düşeceğini tahmin etti.

GCM Yatırım Banner
Kısmen düşük faiz oranları nedeniyle 2020’e küresel büyümenin hızlanacağına inanan CEBR, İngiltere’nin ABD ile yakın bağlarının önümüzdeki yıllarda bunun yararını görmesi gerektiğini söyledi.

CEBR Dünya Ekonomileri Sıralamasıİngiltere’nin aynı zamanda güçlendirici ‘Anglosphere‘den de faydalanmaya devam ettiği eklendi. 2034 yılına kadar Kanada’nın dünyanın en büyük sekizinci ekonomisi olacağı tahmin edilirken, Avustralya’nın 13’üncü sıraya yükseleceği öne sürüldü.

Her iki ülkenin de dünyanın dört bir yanından yetenekli göçmenleri çekebilme kabiliyetleri sayesinde küresel lig masalarına tırmandıklarını vurgulayan CEBR; “göç çekmeyi başaran ülkeler daha hızlı büyüme eğilimindedir” dedi.

2019’da Türkiye’nin 19. sırada yer almasını bekleyen analiz, 2020’de bir sıra yükseleceğini tahmin etti. 2024’te 17. sırada yer alacağını ve 2034’de yine aynı yerini koruyacağını bildirdi. Türkiye’nin GSYİH büyüklüğünün ise 2029’da 1 trilyon 185 milyar dolar ve 2034’te 1 trilyon 467 milyar dolara ulaşacağı tahmin edildi. Cari fiyatlarla GSYİH’nin 2018’deki 771 milyar dola seviyesinden 2034’te 2 milyar 62 milyon dolara ulaşacağı söylendi.

Güney Kore’nin 2027’de dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesini bekleyen CEBR, 2034’te Endonezya’nın 11. sıraya yükseleceğini aktardı. 2019’da ilk 10 ekonomi tahminini, ABD, Çin, Japonya, Almanya, Hindistan, İngiltere, Fransa, İtalya, Brezilya ve Kanada olarak sıralayan CEBR’nin 2034 öngörüsü ise sırasıyla şu şekilde geldi: Çin, ABD, Hindistan, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, Kanada ve Brezilya. 2019 listesinde sekizinci sırada yer alan İtalya’nın ise 2034’te 14. sıraya gerileyeceği ifade edildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.