Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hindistan’ın başkenti Yemi Delhi’de düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu açıklamasında, asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat tarihli depremlerde gösterilen dayanışma için minnettar olduğunu vurguladı.
kolayca yatırım yapın
Çok taraflılığın güçlendirilmesi ve reform ihtiyacı, gıda ve enerji güvenliği, kalkınma iş birliği konulu oturumda Türkiye’nin yaklaşımını da paylaştı. Çavuşoğlu, Türkiye’nin yaklaşımının çok taraflılığın güçlendirilmesi ve reformlara duyulan ihtiyaç olduğunu bildirdi.
Çok Taraflılık ve Kurallara Dayalı Sistem
Güvenlik Konseyi, Dünya Sağlık Örgütü gibi Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarında reforma ihtiyaç olduğunu belirtti. Söz konusu kurumların yanı sıra Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve uluslararası finans kurumlarına da kapsamlı bir reform çalışmasının yapılması gerektiğini savundu.
Açıklamalarında hızlı dönüşümler çağında olunduğuna değinen Çavuşoğlu, uluslararası sistem ve uluslararası örgütlerin rolünün eleştirisel olarak incelenmesi gerektiğine dikkat çekti. Etkili çok taraflılık ve kurallara dayalı sistemin vazgeçilmez iki temel kavram olduğunu ekledi.
“Bir vücut ancak kalbi kadar sağlıklı, BM uluslararası sistemimizin kalbi.” ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, BM reformu olmadan çok taraflı çabanın yeterli olmayacağını ileri sürdü.
Reform Çabaları Bireysel Beklentilere Odaklanmamalı
Reform çabalarının bireysel beklentilere göre değil daha büyük iyiliklere odaklanması gerektiğine işaret etti.
Güvenlik Konseyi’nde bölgesel temsilin güçlendirilmesinin şart olduğunu ancak veto yetkisine sahip daimi üye sayısındaki artışın Güvenlik Konseyi’nin mevcut etkisizliğini artıracağını kaydetti.
Çavuşoğlu, “Bu çağrımızın özü şudur: Dünya beşten büyük” ifadelerini kullanarak uluslararası sistemde reformun kalkınma açığını gidermeye yardımcı olacağını paylaştı.
2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi Maliyeti Yaklaşık 4 Trilyon Dolar
Sürdürülebilir kalkınma için 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin uygulanması ve az gelişmiş ülkelerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.
2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin tahmini maliyetinin 4 trilyon dolar olduğu bilgisini veren Çavuşoğlu, bunun doldurulması gereken bir boşluk olduğunu söyledi.
Söz konusu doğrultuda Türkiye’nin elinden geleni yaptığını ve gayri safi yurt içi hasıla başına resmi kalkınmaya yardımda bulunan 3 ülke arasında olduğunu da vurguladı.
Gıda ve Enerji Güvenliği Sağlanmalı
Gıda ve enerji güvenliğinin sağlanmadan kalkınma çabasının düşünülemeyeceğini de ileten Çavuşoğlu, Ukrayna’daki savaşın küresel enerji ve gıda güvenliği sorununu gündeme getirdiğine dikkat çekti.
Türkiye’nin BM ile aracılık ederek yaptığı İstanbul Tahıl Anlaşması’nı anımsatan Çavuşoğlu, söz konusu anlaşmayla dünyadaki her haneye yardım edildiğini paylaştı.
Anlaşmanın uzatılması için çok çaba gösterildiğinin altını çizerek, Türkiye’nin büyük bir enerji üreticisi olmadığını ancak bölgedeki enerji güvenliğine aktif olarak katkıda bulunduğuna işaret etti.
Bahsi geçen konularda G20’den beklentilerin yüksek olduğunu ve güçlü bir platformla daha güçlü liderlik gösterilmesi gerektiğini de öne sürdü.