TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin Suriye, Yunanistan, İsrail ve Avrupa Birliği ile olan ilişkisini değerlendirerek son gelişmeleri aktardı.
kolayca yatırım yapın
Bakan Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığına 16 milyar 7 milyon lira ödenek tahsis edilmesinin öngörüldüğünü belirtti.
Gündeme dair gelişmelere değinen Çavuşoğlu, Türkiye Yüzyılı’nın, Barış Yüzyılı yapma hedeflerinin olduğunu belirterek, insani dış politikayla milli ve bağımsız diplomasiyle güçlendirdiklerini ifade etti. İklim değişikliğinin, düzensiz göçün, İslam karşıtlığının artmaya devam ettiğini belirtti. Dünya nüfusunun yüzde 71’inin sosyal ve ekonomik eşitsizlikle mücadele ederek yaşamını sürdürdüğünü aktardı.
Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için güvenli bir liman olduğunu vurguladı.
“Gıda Güvenliğine Katkı Sağlayan En Büyük Aktör Olduk”
Krizlerin çözümünde Türkiye’nin saygın bir aktör haline geldiğinin altını çizen Çavuşoğlu, süreci yönetmek, katkı sağlamak, barış ve refahı oluşturmanın diplomasinin temel hedefi olduğunu aktardı.
Tahıl krizine değinerek, “ Küresel gıda güvenliğine en büyük katkıyı yapan ülke olduk. Anlaşma sayesinde Dünya Gıda Fiyatları Endeksi yüzde 9 düştü. Bu, 13 yıldır yaşanan en büyük düşüş oldu.” açıklamasında bulundu. Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi için en çok uğraşan ülkenin Türkiye olduğunun altını çizdi.
İsrail ile Türkiye ilişkileri hakkında konuşan Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki en önemli unsurun Filistin olduğunu aktardı. Çıkarlara ve hassasiyetlere saygı çerçevesinde iş birliğinin hedeflendiğini, büyükelçilikleri karşılıklı olarak yeniden atadıklarını bildirdi.
“AB Üyeliği Hedefimize Bağlıyız”
Türkiye-Suriye konusuna değinen Bakan Çavuşoğlu, istihbarat kurumları arasındaki iletişimin diplomatik düzeye çıkarılmasının değerlendirilebileceğini söyledi. İstikranın sağlanması konusunda çaba gösterildiğini belirterek 530 bin Suriyelinin ülkesine döndüğünü kaydetti.
Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletlere (BM) gönderilen mektupta Yunanistan’ın dengesinin bozulduğunu aktardı. Bir İtalyan şirketin Türkiye’nin kıta sahanlığında araştırma yapmak istediğini duyurarak, bunun ülkenin kıta sahanlığının tanınmak anlamına geldiğini ifade etti.
Türkiye- Avrupa Birliği ilişkileri hakkında değerlendireme yapan Çavuşoğlu, “AB üyeliği hedefimize bağlıyız. Avrupa’nın bu zor gününde Türkiye’ye ihtiyacı var. Türkiye’nin uluslararası alandaki etkin liderliği Avrupa için de bir kazanım olacak.” Açıklamasında bulundu.