
Çankaya Köşkü’nde yapılan “İstihdamın Korunması, Geliştirilmesi ve Gelir Güvencesi Bağlamında Yeni Çalışma İlişkileri” çalıştayında, iş hayatına bakış açısının değiştirilmesine yönelik vurgular yapıldı.
Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Yinal Yağan’ın “hanehalkı iş gücü istatistikleri” konulu sunumuyla başlayan çalıştayda, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum önemli açıklamalarda bulundu.
Yeni kuşağın çalışma konusuna bakış açısının çok farklı olduğunu söyleyen Uçum, artık çalışmanın günlük hayatın merkezinde değil de çeperinde yer alan bir anlayışın benimsemesi gerektiğine dikkat çekti. Toplantıya; alanında uzman akademisyenler, sendika, baro ve konfederasyon temsilcileri ile Kurul üyeleri Uğur Kızılca ve Ayşe Türkmenoğlu gibi isimler katıldı.
Mehmet Uçum, birçok alanda çalışma grubu kurduklarını ve mevzuatın yenilenmesinin ana hedefler arasında yer aldığını belirtti.Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum; Ceza Hukuku, Avukatlık, Siyasi Partiler ve Seçim Hukuku Çalışma Grubu oluşturduklarını anlattı. Bunların bazılarında önemli aşamalar kat ettiklerini, ilk aşaması tamamlanan İş Kolu Çalışma Grubu’nun toparlandıktan sonra ikinci taslağının Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacağını açıkladı.
Ana hedefleri arasında mevzuatın yenilenmesi olduğunu söyleyen Uçum, aynı konuların farklı yerlerde ele alınmasının karışıklık yarattığını, bu nedenle de mevzuatın tekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bazı konularda güncellemelerin çok eski tarihleri gösterdiğini bu nedenle de elden geçirilmesi gerektiğini belirtti. İş hayatında çalışma ilişkilerine değinen Uçum, yeni kuşağın bakış açısının çok farklı olduğunu dile getirdi.
Geleceğin çalışma prensibi; daha az çalışıp kendine daha çok zaman ayırma.Çalışmayı gündelik hayatın merkezinde olmaktan çıkarılması gerektiğini belirten Uçum “Zihinsel tatminin ve kimlik tatmininin, iş tatmininin önüne geçtiği, davranış kültürlerinin egemen olduğu yeni kuşaklar ortaya çıkıyor.” şeklinde konuştu.
Bu yeni kuşağın ise uzaktan ve yerinde çalışma anlayışına hakim olduğunu ekledi. Klasik çalışma ilişkilerinin günümüz ihtiyaçlarını karşılamadığını söyledi. Bu nedenle; iş sözleşmesinde değişiklik, çalışma sürelerinde azalma, iş yapma yerine çoğulculuk kavramı, dinamik uygulama ihtiyacı gibi konuların gözden geçirileceğini sözlerine ekledi.