
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), İstihdam İzleme Bülteni’nin 118. sayısını yayımladı.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yayımladığı kayıtlı istihdam verileri baz alınarak hazırlanan bültenin Haziran 2022 tarihli raporunda Mart ayı istihdam verileri paylaşıldı.
Verilere göre sigortalı çalışan sayısı Mart ayında 1 milyon artarak 22,5 milyon kişiye ulaştı. Bu rakamla birlikte sigortalı çalışan sayısında yüzde 4,8’lik artış kaydedildi.
Kamu sektöründe bulunan sigortalı çalışan sayısındaki artış ise yüzde 1,6 ile sınırlı kaldı.
Kadın İstihdamı Yüzde 32,2 ile Tarihi Zirveyi Gördü

Cinsiyete göre saptama yapıldığında kadın çalışan sayısının geçen yıla ve Şubat ayına göre arttığı gözlemlendi.
Mart 2022’de sigortalı kadın çalışan sayısı geçen yıla göre 487 bin, Şubat ayına göre ise 90 bin artarak 5,2 milyona ulaştı. Bu artışla birlikte toplam istihdam içindeki kadın nüfusunun payı yüzde 32,2 oldu.
Eylül ayından itibaren devam eden artışla kadın istihdamı, Mart ayında sayı ve istihdam payı açısından tarihi zirveye ulaştı.
Çiftçi Sayısında Düşüş Devam Ediyor
Raporda, alt sınıflarda görülen eğilimler de paylaşıldı. Buna göre esnaf sayısında 166 bin kişilik artışla yüzde 7,0 oranında yükselme kaydedildi.
Ancak çiftçi sayısında 60 bin kişilik azalmayla yüzde 10,8 oranında düşüş yaşandı. Çiftçi sayısında görülen düşüş eğiliminin aksine, esnaf sayısında son aylarda yüksek oranlı artışlar gözlemlendi. Esnaf-çiftçi grubunda ise yüzde 3,6 oranında artış görüldü.
En Çok İstihdam Sağlanan Sektörler: İmalat, Toptan ve Perakende Ticaret, İnşaat
Toplam sigortalı çalışanların yüzde 72,3’ünü oluşturan sigortalı ücretli çalışan grubundaki yıllık artış yüzde 5,7 olarak açıklandı.
Bu grupta yer alan çalışanların yüzde 52,7’si’nin istihdam edildiği üç ana sektör ise şöyle belirtildi:
- Yüzde 27,8 oranıyla imalat,
- Yüzde 15,5 oranıyla toptan ve perakende ticaret,
- Yüzde 9,4 oranıyla inşaat.
Bu sektörlerdeki yıllık değişimler incelendiğinde; imalatta yüzde 7,5, toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 3,2 oranında istihdam artışı gözlenirken, inşaat sektöründe yüzde 0,5’lik bir düşüş yaşandığı kaydedildi.
İnşaat sektöründe istihdam oranındaki düşüş Nisan 2021’den itibaren hızla artarken, 2022 yılı Mart ayı itibarıyla daralma yaşandı.
Dördüncü ana sektör olan idari ve destek faaliyeti istihdamında, sigortalı ücretli çalışanların yüzde 8,5’inin yer aldığı paylaşıldı. Bu sektörde ise Kasım 2021’de başlayan sınırlı artış trendi yüzde 2,5 oranıyla Mart ayında da devam etti.
Hizmet Sektöründe Görece Artış Devam Ediyor
Raporda, hizmet sektörlerinin istihdamda artışa devam ettiği ancak göreli olarak canlı olduğu aktarıldı. Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinde yüzde 17,5; bilgi ve iletişimde yüzde 14,4 artış oldu.
Kamu yönetimi ve savunma; zorunlu sosyal güvenlikte yüzde 11,7, eğitimde yüzde 10,8, ulaştırma ve depolamada yüzde 9,2 oranlı istihdam artışları sürdü.
İstihdam Oranı En Büyük ve En Küçük İller
Rapora göre, sayısı 16,3 milyona ulaşan sigortalı ücretli çalışanların yarısı ekonomik aktivite ve nüfus yoğunluğuna bağlı olarak 5 büyük ilde istihdam ediliyor.
Bu iller ve istihdam oranları şöyle sıralandı: İstanbul (yüzde 27,8), Ankara (yüzde 7,6), İzmir (yüzde 6,2), Bursa (yüzde 4,7) ve Kocaeli (yüzde 3,7).
Mart ayı itibarıyla, çalışan sayısında en fazla artışın 213 bin ile İstanbul’da yaşandığı kaydedildi. Ardından 63 bin artışla Antalya, 59 bin artışla Ankara, 56 bin artışla İzmir ve 41 bin artışla Bursa geldi.
Verilerden elde edilen bilgiye göre Mart ayında 7 ilde istihdamın yıllık olarak gerilediği görüldü. Bu iller; Elazığ, Tunceli, Artvin, Karaman, Yozgat, Erzincan ve Gümüşhane oldu.