Britanya’da merakla beklenen bütçeyi açıklayan Maliye Bakanı Rachel Reeves, vergileri artırarak ülkenin mali hedefleri için sahip olduğu headroom’u iki katına çıkardı.
Artan sosyal harcamalara rağmen beklentilerin üzerinde gelen bu hamle, büyük yatırımcılar tarafından temkinli bir iyimserlikle karşılandı.
Vanguard, bütçe açıklaması sonrası İngiliz tahvillerine (gilt) yönelik pozisyonunu yeniden artırdığını açıkladı. Şirketin uluslararası faizler başkanı Ales Koutny, “Süper pozitif bir bütçe değil ama pozisyon ekledik. Bu adımlar Bank of England’ın faiz indirimlerine devam etmesine olanak sağlayabilir,” dedi.
Allianz Global Investors önceki günlerde pozisyonunu azaltmış olsa da hâlâ iyimser tarafta kalırken; Franklin Templeton, Northern Trust, BlueBay ve Fidelity International gibi büyük fonlar temkinli duruşlarını koruyor.
Yatırımcılar, Reeves’in harcamaları şimdi artırıp vergi artışlarını ileri tarihe bırakmasının planın güvenilirliğini zayıflattığını savunuyor. 26 milyar sterlinlik vergi artışlarının çoğunun ileride devreye girecek olması, büyüme beklentileri tutmazsa mali alanın yeniden erimesi riskini artırıyor.
Northern Trust’tan Dan Farrell, “Bütçenin büyük kısmı ileriye ötelemeli. Bu nedenle planların ne kadar sağlam olduğunu bir süre bilemeyeceğiz,” derken; Franklin Templeton’dan David Zahn, Reeves’in gelecek yıl bir kez daha vergi artırmak zorunda kalacağını öngördü. Zahn, “Fırsat kaçırıldı, top yine ileri atıldı,” dedi.
Çarşamba günü uzun vadeli gilt getirilerindeki sert düşüş yatırımcılar tarafından bütçeye değil, borç yönetim ofisinin bazı ihraçları iptal etmesine bağlandı. Ayrıca bütçenin İşçi Partisi milletvekilleri tarafından nasıl karşılanacağı belirsizliğini koruyor.
PIMCO, beş yıllık İngiliz tahvillerini tercih ederken, BlueBay’dan Mark Dowding, getirilerdeki olası düşüşleri kısa pozisyon açmak için fırsat olarak gördüğünü söyledi.
Bütçe sonrası sterlin güçlenirken, Vanguard bu hareketi desteklediğini belirtti. Ancak Fidelity International portföy yöneticisi Mike Riddell, uzun vadede zayıf büyüme ve daha fazla faiz indirimi nedeniyle sterline yönelik kötümser olduğunu dile getirdi.
Yatırımcıların genel görüşü, bütçenin kısa vadede olumlu bir nefes aldırdığını; ancak siyasi ve mali risklerin orta vadede devam ettiği yönünde.