Singapur, ihracata dayalı ekonomisiyle devam etmekte olan ABD-Çin ticaret çatışmasında en savunmasız ülkeler arasında yer almasına rağmen UBS ve Citi gibi dünyanın en büyük varlık yöneticileri Singapur hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Önemli varlık yöneticileri Singapur’un hisse senedi piyasasının yatırımcılara cazip getiriler sağlayabileceğini belirterek gözlerin söz konusu piyasaya doğru çevrilmesini sağladı. UBS Global Wealth Management’tan Kelvin Tay, Pazartesi günkü açıklamasında; “Singapur çok ilgi çekici ve bu aslında diğer Asya hisselerine göre Singapur üzerinde overweight olmamızın nedenlerinden bir tanesi” dedi.
UBS Global Wealth Management Bölgesel Baş Yatırım Sorumlusu Kelvin Tay, müşterilerine UBS’nin aslında Singapur ekonomisinin düşüş meyilli olduğunu düşündüğünü söyledi.Bankanın ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının 2019’da yüzde 2 büyümesini beklediği ve bu rakamın geçen yılın tahmin edilen yüzde 3.3 seviyesi ile yüzde 1.5 ila yüzde 3.5 arasındaki resmi tahminlerin üst seviyesinden düşük olduğu kaydedildi. Bu noktada; küçük ama zengin bir Güneydoğu Asya ülkesi olan Singapur’un ekonomisini güçlendirmek için ihracata büyük ölçüde bağımlı olduğu vurgulandı.
Dünya Bankası’na göre, Singapur’un 2017 yılında mal ve hizmet ihracatı küresel olarak en yüksek seviyedeydi.Ayriyeten kabaca 300 milyar dolar olan gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 200’üne yakındı. Öte yandan ülkenin Straits Times Endeksi de geçen yıl küresel satışlardan kaçamamış ve 2018 boyunca yüzde 9.8 oranında bir düşüş göstermişti. UBS yetkilisi Tay de endeksin ticaret bağımlı kuzey Asyalı akranlarından daha iyi dayandığını söyleyerek Singapur hisselerinin hala ucuz olduğunu kaydetti.
Buna ek olarak, ekonomik genişlemenin ve şirket kazancı büyümesinin yavaşladığı bir ortamda, yatırımcılara temettü ödeme yeteneğini koruyabilen şirketlerin iyi alımlar olduğunu aktardı.Citi Private Bank’ın Asya yatırım stratejisi başkanı Ken Peng de Salı günü gazetecilere verdiği demeçte; “Temettü, 2019’da yatırımcılar için çok önemli bir unsur olacak, bu nedenle Singapur ön sıralara çıkacak” dedi. Yatırım bankası Jefferies tarafından da paylaşılan görüşü yineleyen Peng, bankanın Singapur’un borç verenlerini beğendiğini dile getirdi.
Keza Jefferies de DBS Group Holdings, Oversea-Chinese Banking Corp ve United Overseas Bank için al değerlendirmesine sahipti. Jefferies’in hisse senedi analisti Krishna Guha, geçtiğimiz hafta yayınladığı bir notta 3 Singapur bankasının da sermayelerini artırmaya devam etme potansiyelleri olduğunu ve bunun daha yüksek temettü ödemeleriyle sonuçlanabileceğini belirtti.
Söz konusu durumun borç verenleri cazip bir yatırım seçeneği haline getiren sebeplerden biri olduğunu da ekledi. Son olarak da şu açıklamayı yaptı: “Belirsiz makro koşullara rağmen Singapur bankaları bize göre ucuz değer, büyüyen ödeme ve kazanç büyümesini sürdürmek için çeşitli kaldıraçların birleşimiyle korunuyor.”