
Avrupa Birliği liderleri, birlikteki en üst düzey işler konusundaki tüm gece süren görüşmelere rağmen anlaşmaya varamadı. AB’nin 28 üye ülkesinin liderleri Pazar günü acil durum zirvesi için bir araya geldiklerinde, Hollandalı sosyalist Frans Timmermans bir sonraki Avrupa Komisyonu liderliği için Jean-Claude Juncker’ın yerine geçmek için avantajlı konumdaydı. Ancak plan, doğu Avrupa ülkelerinden ve Avrupa Halk Partisi’nden sert bir muhalefetle karşı karşıya kaldı.
Öyle ki Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, geceyi ortak bir aday bulmak için ikili görüşmelerde bulunmak üzere harcadı.İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de anlaşmanın mümkün olup olmadığı sorulduğunda gazetecilere; “Söylemesi çok zor, şu anda bir anlaşma yok gibi görünüyor” dedi. Çıkmaz, son yıllarda göçten iklim değişikliğine ve küresel finansal krizin sonuçlarına varana kadar bir dizi krize cevap vermekle mücadele eden AB’nin karşı karşıya kaldığı daha geniş karar alma sorunlarının altını çizdi.
Sonuçta zirve, dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesi ve 500 milyondan fazla insan için politika oluşturarak önümüzdeki beş yıl boyunca Avrupa Birliği’ni yönetecek beş üst düzey pozisyonu doldurmak için düzenlenen üçüncü girişim oldu. Belirlenecek pozisyonlar arasında Avrupa Merkez Bankası’nın bir sonraki başkanlığı da vardı ancak bu karar liderlerin Avrupa Komisyonu başkanlığı çıkmasını kırmaya çalışırlarken neredeyse imkansız görünüyordu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, hafta sonunda Japonya, Osaka’da düzenlenen G-20 Zirvesi’nde bir araya geldiği Fransa, Hollanda ve İspanya liderleriyle birlikte Hollandalı sosyal demokrat politikacı Frans Timmermans‘ı destekleme kararı almıştı. Seçimlerden en güçlü parti olarak çıkan Avrupa Halk Partisi’nin favori adayı ise Manfred Weber’di.