Uluslararası piyasalarda haftalardır yükselişte olan tahıl fiyatları güçlü duruşunu sürdürüyor. Karadeniz bölgesinde etkili olan sıcak hava dalgası, buğday fiyatlarını yukarı çekiyor. Buğday ve mısır arasındaki fiyat farkının artması, dünya genelinde hayvancılıkla uğraşanların mısır talebini artırıyor.
Chicago buğday vadeli işlemleri son bir ayda yüzde 15 artışla kile başına 7 dolara ulaştı. Mısır ve soya fasulyesi vadeli işlemleri de artış gösterdi. Mısırın kile fiyatı yüzde 3 artışla 4.65 dolara, soyanın fiyatı ise yüzde 7.7 artışla 12.5 dolara çıktı.
Buğday ve mısır fiyat farkı kile başına 2.40 dolara çıkarak son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu fark, son on yıllık ortalama olan 1.30 doların oldukça üzerinde. Bu durum, özellikle Çin ve Güney Kore gibi ülkelerde hayvan yemi olarak mısır talebini artırıyor. Analistler, Rus buğdayının piyasadaki boşluğunun Amerikan mısırına talep yaratabileceğini belirtiyor.
Buğday Fiyatlarındaki Artışın Sebepleri
Rabobank’ın yayımladığı bir rapor, Karadeniz bölgesinde devam eden kurak hava koşullarının, dünyanın en ucuz buğday tedarikçilerinin verim potansiyelini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Özellikle Rusya’daki buğday üretim tahminlerinin düşük olması, buğday fiyatlarının son on ayın en yüksek seviyelerine çıkmasına yol açtı. Ukrayna’daki üretim endişeleri de bu durumu destekliyor.
Avustralya, Fransa ve Almanya gibi diğer büyük buğday üreticisi ülkelerde de hava koşullarının olumsuz etkileri hissediliyor. Fransa’da yumuşak buğday üretimi son dört yılın en düşük seviyesine gerilerken, mısır ekiminde yavaşlama gözlemleniyor.
Almanya’nın tarım kooperatifleri birliği, son hasat tahminlerinde ülkenin buğday mahsulünün bu yıl %5.6 azalarak 20.31 milyon tona düşeceğini belirtti.
Commerzbank Buğday’da Yükselişin Devamını Bekliyor
Commerzbank, hava koşullarında önemli bir iyileşme olmaması ve arz belirsizliklerinin devam etmesi nedeniyle, buğday fiyatlarının yükselmeye devam edeceğini öngörüyor. Rabobank ise Arjantin, Ukrayna ve ABD’deki mısır üretim sorunlarına dikkat çekiyor. Brezilya’da güneydeki aşırı yağışlar ve büyük mısır üretim alanlarındaki kuraklık, mısır üretim tahminlerinin düşmesine neden oluyor.
Rusya’nın Buğday İhracatındaki Güçlü Pozisyonu
Uluslararası Tahıl Konseyi’nin (IGC) son raporuna göre, Rusya bu yıl 53 milyon tonluk rekor bir buğday ihracatı gerçekleştirerek dünya buğday ihracatında yüzde 26’lık bir pazar payına ulaşacak. Bu, 35 milyon ton ihracat yapması beklenen Avrupa Birliği’nin oldukça üzerinde bir rakama karşılık geliyor.
Raporda, Rusya’nın ihracatını artıran tek ülke olduğu, AB, Kanada, Avustralya ve ABD’nin sevkiyatlarında ise düşüş beklendiği vurgulandı. Gelecek sezon küresel buğday ihracatının 196 milyon ton olması bekleniyor. Rusya’yı 32 milyon tonla Avrupa Birliği, 25 milyon tonla Kanada ve 21 milyon tonla Avustralya takip edecek.
ABD’nin ise 22 milyon tonla Rusya’nın yarısından az ihracat yapması bekleniyor. Ukrayna’nın 13 milyon ton, Kazakistan’ın ise 9 milyon ton buğday ihracatı yapacağı tahmin ediliyor.