Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, kabine toplantısının ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kirişci, Ankara’da Pazartesi günü itibarıyla 100 gram simidin 7 liraya satışa sunulmasını değerlendirdi. Unluk buğdaya hiçbir zam yapılmadığını, zammın onlarla bir ilgisi olmadığını savundu.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) sattığı unluk buğdayın fiyatında bir artış olmadığını belirterek, unluk buğdayın tonunun 4 bin 500 liradan verildiğini paylaştı.
“Burada hiçbir sıkıntımız yok, elimizde ürünümüz de var.” ifadelerini kullanan Kirişci, un sanayicisine buğdayın verildiğini ileri sürdü.
Un Fiyatlarına Zam Yapılmadı
Simide yapılan yüzde 40 oranındaki zammı anlamadığını belirten Kirişci, una zam yapılmadığına dikkat çekti. Söz konusu zamlarla ilgili yaptırım sorumluluğunun Ticaret Bakanlığı’nda olduğunu vurguladı.
Hayvan besleyen vatandaşlara arpa desteğini sağlamak için 6 bin 200 liradan alınan arpanın 5 bin 250 liradan verildiğine işaret etti. Buğdayın ise 7 bin 450 liradan alınıp 4 bin 500 lirandan verildiğini kaydetti.
Regilasyon kurumu olarak TMO üzerinden hem un sanayicisinin hem de hayvan yetiştiricisinin desteklenmeye devam edildiğinin altını çizdi.
Yağışlar Yetersiz Ama Bir Kriz Yok
Yaşanılan kuraklık sorununa da değinen Kirişci, kurak bir kış geçirildiğini doğruladı. Yağışların çok yetersiz olduğunu vurgulayarak şu an için bir krizin olmadığını ileri sürdü.
Herhangi bir kuraklık sıkıntısında, depoların kullanabileceğini açıkladı. Çarşamba gününden itibaren Batı’dan başlayacak bir yağış beklediklerini öngördü.
Şubat ayı itibarıyla da yağışlı sezona girileceği tahmininde bulunan Kirişci, mevsim normallerine dönüldüğünde kuraklıktan da çıkılacağını kaydetti.
Bakan Kirişci, kuraklığın şimdilik bitkisel üretimi çok etkilemediğinin bilgisini verdi. Ancak yağışların yetersiz kalması ve kuraklığın devam etmesi durumunda sirkin büyüyeceğini aktardı.