Borsaya göre daha az riskli olan yatırım fonları, hisse senedi piyasasının stresli ortamını sevmeyen birçok yatırımcının ilk tercihleri arasında yer alıyor. Son dönemde gündemi meşgul eden fon dolandırıcılığı ve astronomik kazanç oranları sunan özel fonları ayrı tutacak olursak, fonlar aslında her yatırımcının portföyünün bir kısmında olması gereken bir enstrüman.
kolayca yatırım yapın
Banka ve aracı kurumlarımızdan Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu kısa adıyla TEFAS bünyesinde olan fonlar için alım-satım işlemleri yapabiliyoruz.
TEFAS’ta yer alan veriler ise hangi fonları seçeceğimiz konusunda bize yardımcı oluyor. Aşağıdaki grafikte, Kasım ayında TEFAS’ta işlem gören fonların, türlerine göre hacim dağılımını görüyoruz.
Buna göre en büyük payı yüzde 51,18’le serbest şemsiye fonu oluşturuyor. Onu yüzde 22,89’la para piyasası şemsiye fonu izliyor.
Hisse senedi şemsiye fonunun işlem hacmi, toplam işlem hacmi içinde yüzde 8,36’lık oranı oluştururken, bu oran kıymetli madenler şemsiye fonunda yüzde 3,39, değişken şemsiye fonunda yüzde 3,17, fon sepeti şemsiye fonunda yüzde 2,46 şeklinde.
Katılım şemsiye fonunun oranı yüzde 2,33, kısa vadeli katılım şemsiye fonunun oranı yüzde 1,92, borçlanma araçları şemsiye fonunun yüzde 1,89, kısa vadeli borçlanma araçları şemsiye fonunun yüzde 1,35, para piyasası katılım şemsiye fonunun yüzde 0,81 ve karma şemsiye fonunun ise yüzde 0,24 şeklinde.
Aylık Bazda En Fazla Kazandıran Karma Şemsiye Fonu
Yatırımcıların risk ve performans tercihine göre seçim yapmalarını sağlayan fonlar birçok ayrı kategoriden oluşuyor.
Aylık bazdaki değişimlerine bakıldığında en yüksek getiri yüzde 6,93 ile karma şemsiye fonunda gerçekleşti. Onun hemen ardından yüzde 5,97’yle kıymetli madenler şemsiye fonu, yüzde 5,07’yle hisse senedi şemsiye fonu, yüzde 5,04’le değişken şemsiye fonu ve yüzde 5,01’le fon sepeti şemsiye fonu geliyor.
Daha az oranda yükselenler arasında yer alanlardan katılım şemsiye fonu yüzde 3,46, serbest şemsiye fonu yüzde 3,22, para piyasası şemsiye fonu yüzde 2,95 ve borçlanma araçları şemsiye fonu yüzde 2,89 olarak sıralanıyor.
DNA Fonu Bir Ayda Yüzde 48,61 Prim Yaptı
Bu fon başlıklarının altında onlarca, hatta yüzlerce ayrı kurumun fonu yer alıyor. Fonlar özelinde bakıldığında aylık bazda en yüksek getiri serbest şemsiye fonu içinde yer alan DNA (Deniz Portföy Anatolia Agro Hisse Senedi Serbest Özel Fon) oldu. Bu fonda yer alan hisselerin ortalama değeri bir ayda yüzde 48,61 oranında yükseldi.
BIST 100 endeksinin aylık artışı yüzde 4,74 olurken, bu fonun borsanın 10 katından fazla kazandırdığı görülüyor.
Serbest şemsiye fonu 850 adet fondan oluşuyor. En çok kazandıranlardan ikinci sırada yüzde 37,29’la DPP (Deniz Portföy HLC Serbest Özel Fon), üçüncü sırada ise yüzde 30,73’le RYF (Rota Portföy Yedinci Hisse Senedi Serbest Fon) yer alıyor.
9 adet fondan oluşan karma şemsiye fonunda en fazla artış yüzde 16,38’le IVY (İstanbul Portföy Blokchain Teknolojileri Karma Fon), 16 fondan oluşan kıymetli madenler şemsiye fonunda ise en fazla artış yüzde 7,27 ile HBF (HSBC Portföy Altın Fonu) olarak karşımıza çıkıyor.