
Koronavirüs sonrasında ara verilmiş gibi görünen Brexit süreci yeniden ortaya çıkmaya başladı. Bir anlaşmaya varılıp varılmayacağı konusunda belirsizlik devam ediyor. Dün AB’nin baş müzakerecisi Michel Barnier, İngiltere ile anlaşmaya varmanın mümkün olduğunu söylemişti. Bu yorum, sterlinin güçlü yükselmesini sağlamıştı.
Bugün ise İngiltere’den gelen bir yorum sterlinin değer kaybetmesine neden olurken, GBP/USD paritesi %0,42 oranında ekside 1,3095 seviyesinde bulunuyor.
Dünkü işlemleri 1,3148 seviyesinden kapatan GBP/USD paritesi, bugünkü işlemlere hafif artıda başladıktan sonra düşüşe geçti. Parite, TSİ 10:00 sularında 1,3117 dolara kadar geriledi ve ardından düşüşünü hızlandırdı. 1,3086 dolara kadar geriledikten sonra da %0,40 civarında değer kaybını sürdürdü.
EUR/GBP paritesi ise %0,08 oranında artıda 0,9030 seviyesinde bulunuyor. Güne hafif artıda başlayan parite, daha sonra yatay seyretmeye başladı. TSİ 12:00 sularında 0,9045 seviyesine kadar yükselen parite, günün en düşük seviyesini 0,9014 ile kaydetti.
Sterlin/TL kuruna baktığımızda ise güçlü bir yükseliş görünüyor. %1,38 oranında artıda seyreden kur, 10,4232 liradan işlem görüyor.
Sterlinin bugünkü işlemlerde zayıflamasına karşılık, TL’deki zayıflık üstün geliyor. TCMB’nin bugünkü toplantıda faiz oranını %10,25 seviyesinde bırakması ise kurun güçlü yükselişinin asıl nedeni olarak görülüyor. Beklentiler ise 200 baz puanlık bir artırım olması yönündeydi.
Müzakere masasına dönme kararı, yatırımcılar arasında Brexit sonrası bir ticaret anlaşmasına eninde sonunda varılacağına dair güveni artırdı. Bununla birlikte her iki tarafın da önemli farklılıkları kapatmak istiyorlarsa önümüzdeki birkaç hafta içinde üstesinden gelmeleri gereken pek çok yasal ayrıntı var.
Müzakereciler; balıkçılık, rekabet kuralları ve gelecekteki anlaşmaların yönetimi gibi konularda aylardır sıkışıp kalmış durumda bulunuyor. İngiltere hükümetinin dün yaptığı açıklamada, ihracatçıların müzakerelerin yeniden başlamasına rağmen AB ile yeni bir ticaret anlaşmasının olmamasına hazırlıklı olmaları gerektiği uyarısı dikkat çekiyor.
Yıl sonuna kadar yeni ticaret düzenlemeleri yapılmazsa her iki taraftaki ihracatçılar işlerini yaparken daha yüksek maliyetler ve engellerle karşılaşacaklar.
Bu durum, birçok firmanın koronavirüs krizi nedeniyle zaten mücadele verdiği bir dönemde ekstra mali yük anlamına geliyor. Barnier’in dün yaptığı konuşma, Westminster’de memnuniyetle karşılanırken, AB’nin İngiltere’nin egemenliğine saygı duyduğu bir kere daha dile getirilmiş olundu.
Birleşik Krallık hükümeti, AB’nin her iki tarafın da uzlaşmaya varması gerektiğini ve ülkelerinin egemenliğine saygı duyduğunu kabul ettiğine dair yenilenmiş garantiler istemişti. Bu nedenle Londra yeniden müzakere zamanının geldiğine karar verdi.